Нова телевизия, студиото на , Здравей, България когато Ани Цолова

...
Нова телевизия, студиото на , Здравей, България когато Ани Цолова
Коментари Харесай

Когато властта заплашва журналисти в ефир

Нова телевизия, студиото на, " Здравей, България " когато Ани Цолова и Виктор Николаев бяха екип.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Защо е необичайно, че Анна Цолова няма да води повече утринния блок на " Нова тв "

От малкия екран показаха решението като нейно и прецизираха, че мениджмънта на медиата го приема.
8 сеп 2017
Бареков и чистите ръце

Вярно или не
25 авг 2017
България още веднъж е последна в Европейски Съюз по независимост на словото
26 апр 2017
16 секунди от свободата

Свалянето на карикатурите на Чавдар Николов сподели неспособността за справяне с PR рецесии
15 апр 2016 Битката за свободата на словото е развой, а не еднократен акт. Изисква неизменност от публицистите и от гражданското общество. Реакциите при съответни случаи са належащо, само че незадоволително изискване.

Българската публицистика и в частност " Нова тв " от дълго време получава открити закани и предизвестия от политици. Случаят от петък сутринта с сътрудника ни Виктор Николаев, водещ на " Здравей, България " е следващият. Спомнете си свалените карикатури на художника Чавдар Николов от уеб страницата на " Нова тв ". Тогава най-често иронизирания от него облик бе този на премиера Бойко Борисов. Едва ли сте не запомнили и поздрава на депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев в студиото на " Здравей, България ", когато Николаев още водеше с екранната си партньорка Ана Цолова. " Делян Пеевски, ви изпраща доста поздрави и ви пожелава креативен триумфи... ". Няколко месеца по-късно Цолова към този момент не е водеща на по " Нова тв ".

Днес народен представител от ръководещата ГЕРБ - Антон Тодоров, пък напълно безпардонно заплаши Виктор Николаев. Недопустимо беше и държанието в същия жанр на вицепремиера Валери Симеонов.

В изявление рано сутринта оттегленият като претендент за ръководител на Комисията по досиетата Антон Тодоров, който в последните дни направи голям брой обидни изказвания от трибуната на Народното събрание, беше предизвикан с въпроса дали решението за договаряния с компанията " Грипен " за изтребители е взето от " една тайфа, която желае да вземе 1.5 милиарда лева ". Препратката към книгата " Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите ", която Тодоров написа преди 4 години в рецензия против актуалната си партия и нейните водачи, вбеси политолога. " Много мощни думи употребявате, ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката Ви - и тя беше тръгнала малко в някаква посока, само че нещо виждам, че липсва столчето й " - насочи недвусмислена опасност към журналиста депутатът от ГЕРБ, говорейки за отдръпването на Анна Цолова от утринния блок. Преди месец " Нова тв " ненадейно разгласи, че тя няма повече да партнира на Николаев, а ще прави лично предаване. Решението беше обяснено с от дълго време подготвян план, макар че Цолова фигурираше в заставките на " Здравей, България " за новия сезон.

След Антон Тодоров в студиото влезе вицепремиерът Валери Симеонов, който продължи линията на Товоров към Виктор Николаев. " Не се опитвайте да клатите страната ", сподели Симеонов, разгневен от въпросите по абсурда за ръководството на Хасково, наименуван " Кумгейт ".

Николаев попита: " Аз клатушкам страната или вие? ". " Нека не влизаме в жълтини и да трансформираме тематиката от " Кумгейт " в не знам и аз какво. За мен отговорен е кметът на Хасково. Той е назначил хора на краткотраен контракт и след това не е провел конкурс, а им е направил контракта непрекъснат. Вие да вземем за пример също сте били назначен на краткотраен контракт, след това са ви го създали непрекъснат. Вижте колежката ви - беше тук, а ето, останахте си самичък ", даде същия образец Симеонов.

Грозните политически нападки в телевизионното студио отприщиха основателно неодобрение в обществените мрежи и заявления в отбрана на Виктор Николаев и журналистическата специалност. Диалогът публицист - народен представител

Антон Тодоров, ГЕРБ: Много мощни думи употребявате.
Виктор Николаев, Нова тв.: Те не са мои.
Анатон Тодоров: Ще ви изядат хляба.
Виктор Николаев: Не са мои – най-малко думата " тайфа ".
Антон Тодоров: Вече изядоха, ха-ха, хляба на колежката ви. Тя и тя малко по този начин... беше тръгнала в някаква посока, но... нещо виждам, че липсва столчето ѝ.
Виктор Николаев: Какво казвате?
Антон Тодоров: Какво споделям – ми не знам, обяснете ми що я няма... "
Реакциите

Близо четири часа след случилото се в Нова телевизия парламентарната група на ГЕРБ излезе с позиция, в която се разграничава от държанието на депутата и показва, че той показва " персоналното си мнение ". " Смятаме, че свободната публицистика има правото да пита и да задава въпроси. За нас няма неприятни и неуместни въпроси, а неточни отговори ", се споделя в позицията.

Ръководството на " Нова тв " поддържа Николаев. " Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите публицисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за замяна на настоящите тематики ", се споделя в позицията на медията.

Асоциацията на европейските публицисти в България нарекоха телевизионните изяви на политиците " опит за цензура " и приканиха медиите да бойкотират мощните на деня, които подлагат публицисти на напън и показват неуважение към свободата на словото.

" В случай че ГЕРБ не смъкна неотложно политическото доверие от Тодоров, думите му могат да бъдат одобрявани като самопризнание, че ръководещите оказват напън върху една от най-големите малките екрани в страната и де факто стоят зад отдръпването на Ани Цолова от предаването " Здравей, България ", се споделя в позицията.

Центъра за развиване на медиите също реагира. " Заплахите в ефир и отсъствието на сензитивност към свободата на изложение са закононарушение и чакаме политиците да пазят тези свободи, а не да ги лимитират. Политическата класа в България се употребява с доста невисок заем на доверие от страна на българските жители и държание като това, демонстрирано в студиото на " Нова ", в допълнение уронва престижа на българските политици ", се споделя в декларацията на медийния център.

След голям брой апели в обществените мрежи ГЕРБ да изиска оставката на Антон Тодоров партия " Да, България! " излезе с отворено писмо, в което прикани ръководещата партия да изиска оставката на депутата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР