Нова телевизия продължава да се освобождава от свои водещи журналисти.

...
Нова телевизия продължава да се освобождава от свои водещи журналисти.
Коментари Харесай

„Мира Иванова и Галя Щърбева са в престой“. Нова телевизия се освобождава от още водещи журналисти


Нова телевизия продължава да се освобождава от свои водещи публицисти. Този път публично посочената причина е „ изключителното състояние “. Заради „ нуждата от икономии в рецесията “ свалени от ефир са водещата на утринното предаване в събота „ Събуди се “ Мирослава Иванова, както и репортерите от екипа й – Галя Щърбева и Мария Йотова. Продуцентката на съботния екип Станимира Иванова също е свалена от ефир. Освен тях от ефир слиза и репортерът Живко Константинов, написа svobodnaevropa.bg.

„ Казаха ни, че малкия екран би трябвало да направи 30% съкращения. Затова се възползват от члена в Кодекса на труда, който бе въведен с изключителното състояние, и първо ни смъкват от екран за 15 дни, а по-късно ще имаме опция да се запишем на трудовата борса “. Това разясниха импровизирано публицистите, които на този стадий не желаят да бъдат представени с имената им.

„ Все отново още имаме връзки с Нова телевизия и до момента в който ги имаме, не е редно да разясняваме “, разясниха те. От диалога си с управлението на малкия екран те са разбрали, че „ мярката няма да е краткотрайна, макар че на първо четене наподобява по този начин “. „ Защо, в случай че е краткотрайно, ще ни изясняват, че ще имаме опция да се запишем на трудовата борса “, обясниха още те.

В ефир остава неделният екип на предаването „ Събуди се “, чиято водеща Мартина Ганчева се причисли към медията в края на октомври 2018 година.

„ Можем да ги сложим в престой “

Потърсена за коментар директорката на „ Информация “ в Нова телевизия Ива Стоянова разяснява: „ Не са съкратени. Трудовият кодекс ни дава опция да ги сложим в престой за 15 дни. Ще забележим какви варианти ще имаме по-нататък след рецесията “.

Според признатите промени в Кодекса на труда със Закона за изключителното състояние „ работодателят може със заповед да прекрати работата на предприятието, на част от предприятието или на обособени служащи и чиновници за целия интервал или за част от него до анулацията на изключителното състояние “.

„ Отдавна беше ясно “

„ Беше ясно, че вървим в тази посока много от дълго време. Така че в този момент оправданието на управлението е издържано, другояче трябваше да дават отговор на въпроси за какво са ни махнали, а тези въпроси след отстраняването на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова са с все по-ясни отговори “, разясниха от екипа „ подложен в престой “.

След като братята Георги и Кирил Домусчиеви получиха собствеността на Нова телевизия, в медията бяха назначени редица публицисти от свързваната с депутата от Движение за права и свободи телевизия Канал 3, като директорката на новините Миляна Велева, която пое същия сектор, и журналистът Васил Иванов. През 2017 година Иванов напусна Нова с изказвания, че е бил цензуриран.

През 2019 година от Нова телевизия бяха освободени редица известни имена като публицистите Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов. Бяха отстранени и Виктория Бехар и починалата Силва Зурлева. Преди това малкия екран се освободи от шефката на новините Дарина Сарелска и водещата на утринния блок Анна Цолова.

В края на декември предходната година пък стана ясно, че шефът и програмен шеф на Канал 3 Ива Стоянова се причислява към екипа на Нова телевизия като общоприет шеф „ Информация “,

До оня миг Ива Стоянова беше шеф и програмен шеф на Канал 3.

В края на януари стана известно, че Нова телевизия е инициирала разлъка с режисьора Валдес Радев, прочут със своите кибер карикатури и шаржове на властимащите България.

По същото време Нова бе напусната и от едно от емблематичните си лица Лора Крумова. Тя разгласи, че напуща медията, като съобщи, че „ на фона на процесите там считам, че това е вярното решение за мен “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР