Нова телевизия излъчи разследване на Вероника Димитрова за така наречента

...
Нова телевизия излъчи разследване на Вероника Димитрова за така наречента
Коментари Харесай

Пенсионерка с 6 апартамента, земи и гори прехвърли имотите си на жители на Факултета и почина мистериозно

" Нова телевизия " излъчи следствие на Вероника Димитрова за по този начин наречента имотна мафия. В него се споделя за пенсионерка, която прехвърля имотите си на поданици на " Факултета ", а по-късно умира мистериозно.

Гинка Иванова и Димитър Ташев се снабдяват с четири от жилищата на пенсионерка от Плевен. По документи жилищата са трансферирани с контракт за прехрана и гледане в един и същи ден при един и същи нотариус, с пълномощни с пръстов отпечатък, който не е ясно дали е на старата жена. Освен четири жилището в София, пенсионираната лекарка Нанка Калчева е имала и два в Плевен. Отделно е имала земи, гори и над 100 000 лева в банковата си сметка.

В началото на пандемията старата жена е блъсната по стълби от незнаен човек, споделя единият от наемателите, който е и основен очевидец по делата.

В „ Ботунец ” ѝ се обаждат наемателите и я викат, че ѝ дължали пари, с цел да ѝ дадат част от сумата. Някакъв господин ѝ се обажда, откарва я с кола в „ Ботунец ”, след което той я зарязва и някой я бута по стълбите, а тя пада. Това за мен е престъпен сюжет с авансово квалифициран сюжет ”, споделя Десислав Крумов.

Възрастната жена е призната в травматологията на „ Пирогов ”. Имала единствено един племенник, с който се виждали рядко. Когато схваща, че Нанка Калчева живее сама, към този момент уволнената от болничното заведение санитарка Мария Илиева ѝ предлага, откакто бъде изписана, да я вземе в жилището си и да се грижи за нея. Хвали се и че се грижи за майката на някогашен министър на опазването на здравето.

След като се твърди, че има 6 жилището, на 10 март 2020 година санитарката взима старата жена в дома си в столичния квартал „ Обеля ”. Според познати на пенсионерката грижата обаче трае малко и удостоверяват това и в съда. „ Тя се оплакваше, че като била в този апартамент, са ѝ давали хапчета, с които да може да спи. Според мен те са ѝ давали и други опиати, с цел да не може да знае какво прави. В някои от диалозите беше несъответстваща и беше доста сънлива ”, споделя наемателят на умрялата жена.

Приятелка на Нанка Калчева, която също е свидетелствала по делата, споделя, че пенсионерката ѝ споделяла, че гледачите не ѝ дават нейните медикаменти. „ Дават ми една огромна таблетка и незабавно вода. Не можела да не я глътне, тъй като те стояли там. Тя не смееше да каже къде се намира. Те не ѝ позволяваха. И телефона ѝ взимаха по този начин както приказва с мен ”, продължава описа си дамата.

Заради неналичието на съответна грижа здравословното положение на Нанка Калчева се утежнява, демонстрират експертизите по делата. На 26 март - две седмици откакто я взима в дома си, близки на санитарката викат помощник-нотариус, който заверява пълномощни, с които да могат да се разпореждат с парцелите на пенсионерката. Вместо с автограф, пълномощните са заверени с пръстов отпечатък, макар че всички експертизи по делата демонстрират, че пенсионерката е можела да написа и да се подписва сама до последно. Това изясни  Светла Костенска, която е юрист на единствения племенник на Нанка Калчева, който се пробва да си върне жилищата, които му се поставят по завещание. „ Според свидетелските показания на помощник-нотариуса  Нанка Калчева не е могла да се разписва или да си изпише имената. На няколко пъти е пробвал, само че не е могла, по тази причина прибягва към слагането на пръстовите отпечатъци. Вещите лица графолози  установяват, че тя по неоспорим метод е могла да се подписва и да си изписва имената. Нямало е кусур, нито тремор, защото и съдебно-медицинската експертиза го открива. Няма сходно заболяване, което да постанова слагането на пръстов отпечатък ”, споделя юристът.

Ден откакто документите за прекачване на жилищата са подготвени, комшия подава сигнал на телефон 112, че Нанка Калчева вика за помощ от жилището на санитарката. „ Патрул отива на място, с цел да откри каква е повода старата жена да стене и да вика за помощ. И тя, дали е под боязън, или каква е повода, просто споделила, че е паднала ”, добавя Светла Костенска.

Наемателят на Нанка Калчева Десислав Крумов подава сигнал до Министерство на вътрешните работи, че се готвят да вземат жилищата ѝ. Полицаи изземват оригиналите на документите, с които могат да се изповядват покупко-продажби. Въпреки това на 5 май 2020 година четирите жилища в София са трансферирани с контракт за прехрана и гледане при същия нотариус, от който са заверени и пълномощните.

9 дни откакто жилищата са трансферирани, Нанка Калчева умира. Причината за гибелта не е ясна. Доктор от траурна организация, който гледачите викат, написа, че е имала счупени ребра. „ Причината за гибелта не стана ясна, защото ексхумацията беше направена в доста късен стадий - година и половина откакто тя е умряла. Съответно от останките ѝ не са могли да вземат никакъв материал, с цел да се стигне до едно изрично умозаключение ”, споделя юристът. По същата причина  не може да се откри и на кого е пръстовият отпечатък на пълномощните, с които са трансферирани жилищата.  Новата собственичка на две от жилищата на към този момент умрялата пенсионерка се споделя Гинка Иванова. В едното живее тя, другото го е препродала.

Гинка работи като хигиенист във фармацевтична компания в София. Хващаме я преди началото на работния ден. Когато вижда камерата, тя потегля да бяга. След това се заключва в тоалетна на бензиностанция и не излиза към 40 минути. Управителката на бензиностанцията се принуждава да извика СОТ. Когато екипът идва, Гинка Иванова излиза от тоалетната, дегизирана с чувал за отпадък на главата.

Другите два жилището на старата жена са трансферирани на Димитър Ташев от кв. „ Факултета ”, който има голям брой престъпни регистрации. „ Мария Илиева загатва, че Нанка Калчева не е познавала Димитър Ташев преди 26 март, както и Гинка Иванова. Впоследствие са се срещнали. Всеки един твърди, че я е гледал, само че не излиза наяве в формираните правосъдни производства кой в действителност я е гледал и каква е повода тя да трансферира парцелите си против прехрана и гледане, като не е получила това гледане и прехрана ”, споделя юрист Костенска.

Защо жилищата са трансферирани на Гинка Иванова и Димитър Ташев, пред съда към този момент някогашната санитарка Мария Илиева дава разнообразни пояснения. В началото и пред нас твърдеше, че новите притежатели на жилищата са ѝ братовчеди, само че не помнеше имената им.

Три години след първото следствие по случая има решение на съда на първа инстанция, съгласно което договорите сред към този момент починалата пенсионерка и гледачите ѝ са оповестени за недействителни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР