Нова технология при зареждането на батериите на електромобилите може да

...
Нова технология при зареждането на батериите на електромобилите може да
Коментари Харесай

Еволюцията на технологиите: Скоро зареждането на електромобил ще трае 10 минути

Нова технология при зареждането на батериите на електрическите автомобили може да обезпечи преход от над 200 благи за зареждане от 10 минути. Това демонстрират данни от ново проучване, написа The Guardian.

Литиево-йонните акумулатори са извънредно значими за разрастващите се технологии, тъй като имат способността да съхраняват огромно количество сила в дребен и стилен размер, както и да се зареждат още веднъж и още веднъж. Трио учени получиха Нобеловата премия по химия месец по-рано точно поради приноса си към развиването на батериите.

Но терзанията към батериите са свързани с това, че колите могат да изчерпят мощността си по време на пътешестване, а с цел да бъдат заредени, е належащо много време.

Според новото изследване обаче това може да бъде преодоляно - водачите ще могат да зареждат батериите на електрическите си коли извънредно бързо, след което ще продължат пътя си.
 Батериите са ключът към електрическите автомобили. И една китайска компания господства промишлеността
Батериите са ключът към електрическите автомобили. И една китайска компания господства промишлеността

Как Пекин дирижира триумфа на локалния бранш

" Ако имаме повсеместна инфраструктура за бързо зареждане на пътя, водачите не би трябвало повече да се тормозят от времето за зареждане. Представете си да изминете 200-300 благи на заряд, по-късно да починете за 10 минути, до момента в който колата ви се зарежда, и да продължите с нови 200-300 благи ", сподели пред изданието професорът от Държавния университет в Пенсилвания и съавтор на проучването Чао-Ян Уанг.

Бързото зареждане за няколко минути изисква мощен ток. При ниски температури - даже при 30 градуса по Целзий - такова зареждане на литиево-йонни акумулатори може да аргументи проблеми. По-високите температури обаче - от към 60 градуса по Целзий - биха разрешили литиевите йони да се движат задоволително бързо, с цел да избегнат този проблем. В този случай въпросителните остават към това дали батерията може да издържи да бъде толкоз топла и за какъв интервал от време.

" При високи температури дейните материали на батерията реагират с електролита. Така те образуват пасивни повърхностни филми, изразходващи деен литий, което прави устойчивостта доста огромна.

Създаването на сходни филми лишава време, сподели той. В резултат на това екипът излезе с концепцията батерията да бъде поддържана на 60 градуса единствено толкоз дълго, колкото е належащо за процеса на зареждане.

За задачата екипът създаде батерия, която употребява фино никелово фолио за основаване на вътрешна конструкция за самозагряване. Нагрявайки батерията до 60 градуса за 10 минути, учените съумели да заредят батерията на 80%. След това батерията се охлажда до стайна температура. Учените не развалили батерията и при неведнъж зареждане.

За съпоставяне - сега лишава 40 минути на Tesla Model S за заряд от 80%, и то благодарение на суперзарядно устройство.
 Недостигът на никел може да се окаже спънка пред електрическите автомобили
Недостигът на този метал може да се окаже спънка пред електрическите автомобили

Цената му подскочи със 70 % през 2019 година до $18 000 за звук

Екипът от учени е употребявал по-малки акумулатори, само че в изследването се натъртва, че технологията може да се употребява и ползва за създаването на батерия за електрически автомобил.

" Можем да зареждаме акумулатори с разнообразни размери за едно и също време, стига токът на заряд да се усили съразмерно на размера на батерията ", сподели още Уанг, обяснявайки и че това към този момент е допустимо със съществуващите зарядни устройства.

По думите на професора бъдещето наподобява ярко. " Нашата технология е елементарна, само че елегантна. Предполагам, че ще са нужни две-три години тестване и оценка на транспортни средства, преди да се употребява с търговски цели ", добави той.

Откритието се приветства добре и от други учени. Проф. Клеър Грей от Университета в Кеймбридж харесва технологията, само че съгласно нея има още доста работа. Тепърва би трябвало да се вършат опити с все по-големи акумулатори.
 Бъдещите акумулатори се зареждат за секунди, траят месеци и черпят заряд от въздуха
Бъдещите акумулатори се зареждат за секунди, траят месеци и черпят заряд от въздуха

Пясъчни и сгъваеми акумулатори са единствено част от иновациите
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР