Нова техника ще подпомогне устойчивото стопанисване на горите втериториалния обхват

...
Нова техника ще подпомогне устойчивото стопанисване на горите втериториалния обхват
Коментари Харесай

Зам.-министър Маринов: Нова техника ще подпомогне устойчивото стопанисване на горите в обхвата на ЮИДП

Нова техника ще подкрепи устойчивото стопанисване на горите втериториалния обсег на Югоизточно държавно дружество. Това съобщи заместник-министърът на земеделието инж. Мирослав Маринов при доставката на техниката, която е закупена в осъществяване на план по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 от Югоизточно държавно дружество -гр. Сливен.

Заместник-министърът разясни, че задачата на плана е обновяване нагорските територии и устойчивото многофункционално стопанисване. Той обясни още, че закупените машини са предопределени за работа в горски разсадници, за залесяване и развъждане на горски култури, за скъсване на мъртвата и живата горска настилка, с което се подкрепя естественото обновяване на гората.

В шестте държавни горски предприятия сеизпълняват такива планове, като общата им стойност е 60 млн. лева

„ Югоизточно държавно дружество добре стопанисва своите територии идоказателство за това е положителното положение на гората, което може да севиди от всеки клиент “, уточни заместник-министърът.

По думите му огромна част от горите са сертифицирани от интернационалните оценителски органи, които годишно вършат одити.

„ Мога да настоявам, че горите се стопанисват законосъобразно и стабилно “, съобщи той.

Пред медии заместник-министърът изясни, че пожароопасният сезон в горитевсе още не е завършил.
„ В момента има доста изсъхнала растителност и не сме спокойни от това, че пожароопасният сезон е към края си. Смятаме, че рискът към момента е висок и продължаваме да сме в подготвеност за бърза реакция при пораждане на пожари “, осведоми той.

„ Пожарите в горскитеритории са най-голямата заплаха за нашата природа, тъй като унищожават освен дърветата, само че и животните, и растенията, което предизвиква многосериозни екологични вреди “, съобщи заместник-министърът. Той посочи, че съгласно лесовъдските практики, след преодоляване на стихията, би трябвало да се изчака 3 години, с цел да се даде опция гората сама да се възвърне, в случай че това не се случи, се прави залесяване.
Относно дървата за огрев на локалното население заместник-министърът осведоми, че даването на дървесина е почнало още напролет.

„ До този миг на територията на Югоизточно държавно дружество няма проблеми и даването на нужните количества дърва на хората върви ритмично “, акцентира заместник-министърът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР