Нова такса, въведена от банките в началото на извънредното положение,

...
Нова такса, въведена от банките в началото на извънредното положение,
Коментари Харесай

Нова банкова такса шокира теглилите кредит по време на извънредното положение

 Нова такса, въведена от банките при започване на изключителното състояние, шокира теглилите заем от финансовите институции. Въпросната сума е най-малко 50 лв. и е наречена по друг метод в трезорите. Някъде я назовават " такса асимилиране на заем ", а на други места - " комисиона за кредитна оценка и утвърждение ". Сумата е почти 0,5 % от целия заем - т.е. си е същинско обирджийство при по-големи суми.

За въпросната такса обаче научавате, единствено в случай че прочетете деликатно контракта си с трезора, тъй като никой авансово няма да ви изясни, че ще ви приспаднат и тази спомагателна сума. Въпросното условие, естествено, е вмъкнато някъде из клаузите на документите.

От този спомагателен разход няма по какъв начин да избягате, само че най-малко има вид да не плащате първичната сума за разглеждане на молбата ви за заем от финансова институция.

В случай, че отидете на крайници в банката и поискате заем, ще би трябвало да платите сред 20 и 40 лева  за разглеждане на документите ви. Ако не бъдете утвърден и не получите заема, сумата няма да ви бъде върната.

Тук обаче има малка врата - в случай че подадете молбата си онлайн, през уеб страницата на съответната банка, не дължите нито стотинка. Така че - възползвайте се от екстрата. Онлайн обаче, внимавайте и попълвайте прецизно, тъй като даже да сте сбъркали, договорът ще бъде завършен съгласно подадените там данни. Ако въпреки всичко изтеглите заем, с изключение на лихвения %, заложен от банката, ще плащате и такса за обслужването на заема - сред 3 и 5 лв. на месец, като сумата е друга във всички трезори.

Ако желаете да се абонирате за услугата есемес уведомяване при изтегляне и постъпване на средства в банковата ви карта, също ще би трябвало да отделите на месец сред 3,50 и 7 лв., съгласно лимита на известията, които ще  получавате при всички транзакции.

Повечето кредитополучатели избират и да застраховат заема си, което е рационална крачка, като си платят такса " успокоение ", което значи контракт със осигурител, посочен от банката. Сумата, която ще дължите всеки месец, още веднъж ще е към 3 до 5 лв. при не изключително огромните заеми. Застрахователят обаче подсигурява с заплащането на тези вноски, че при здравословен проблем или съдбовен случай, сумата ще се поеме от тях, а не от наследниците на титуляра.   

Така или другояче, при всички случаи не бързайте, преди да подпишете контракт с банката и четете деликатно документите. Две от клаузите във всеки контракт са неприятни, само че неизбежни - едната е, че трезорът има право да разгласи заема за предварително дължим при просрочени заплащания на клиента и тази, в която банката предизвестява, че при настъпили форсмажорни условия, има право да усили по свое убеждение лихвения %.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР