Нова стъпка в черната си кампания срещу организацията на парламентарните

...
Нова стъпка в черната си кампания срещу организацията на парламентарните
Коментари Харесай

ГЕРБ призова изборните чиновници да се разбунтуват срещу ЦИК

Нова стъпка в черната си акция против организацията на парламентарните избори на 11 юли, и на машинното гласоподаване в частност, започнаха от ГЕРБ. Бившите ръководещи на процедура приканиха членовете на секционните изборни комисии (СИК) да се разпалват против Централната изборна комисия (ЦИК), в случай че последната откаже да вкара наложително преброяване на контролните разписки от машинния избор.

Хората на Бойко Борисов от дълго време упорстват да се броят хартиените бележки, които издава всяко устройство след гласоподаване, както и да се ревизира наличието им – дали отпечатаният глас съответствува с маркираното в машинния протокол. Това е методът, настояват те, да се удостовери, че вотът е почтен и няма операции чрез машините. Всъщност цялостно преброяване не се постанова – задоволителна е представителна извадка от избрана група изборни секции.

ЦИК отхвърли да се съобрази с настояването на ГЕРБ, когато изготви методическите указания към секционните комисии за гласуването с машини. Очаква се, че изборните комисари ще излязат с настрана решение, в което да наредят да се направи упоменатата извадка.

От ГЕРБ обаче са усетили, че това им дава комфортен повод да нападат ЦИК и служебното държавно управление, като хвърлят сянка на подозрение върху честността на идния избор. На брифинг в партийната централа в сряда кандидат-депутати от партията настояха комисарите неотложно да променят методическите инструкции, като укажат на СИК-овете разписките да се броят и да се ревизират като наличие. В случай на още един отвод герберите напряко заплашиха, че ще призоват членовете на секционните комисии да се разпалват против ЦИК, на която по силата на закона СИК-овете са подчинени.

„ Ако ЦИК откаже да извърши тези изцяло законни и законови претенции, призоваваме всички секционни изборни комисии да извършват закона, а не напътствията на ЦИК и да не напущат пространствата, до момента в който не преброят разписките и ги сверят с данните в машинните протоколи като брой и като наличие ”, разгласи кандидатът за Народното събрание Радомир Чолаков. Заплахата е изцяло действителна – като най-голяма политическа партия ГЕРБ напълно естествено разполага с посланичество във всички СИК-ове в страната.

Законът, ОССЕ и Румен Радев

Като се базира на закона, Чолаков има поради наредба в Изборния кодекс, която гласи: " При определяне на резултатите от гласуването броят на машинно гласувалите гласоподаватели е еднакъв на броя на доказаните гласове от машинното гласоподаване, които гласове са равни на броя на отпечатаните от системата контролни разписки. " Текстът, смятат герберите, задължава изборните комисии да броят всички бележки. От ЦИК наподобява не споделят това тълкувание.

На брифинга беше излъчен и къс запис от съвещания за изборните правила, водени при президента Румен Радев при започване на година. На него президентът изяснява, че би трябвало да се броят разписките, както и наличието им да се съпостави с електронната памет на машините.

Бившите ръководещи се обърнаха за поддръжка и към на задачата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), която следи изборния развой у нас. В документа, настояват хората на Борисов, се съдържат съмнения за прозрачността на вота поради незадоволителните инспекции при броенето на гласовете. Това, което комфортно пропущат, е, че изказванията във въпросния доклад се основават на мненията на " събеседници " и " заинтригувани лица ", с които наблюдаващите споделят, че са водили диалози в нашата страна. С други думи, същинските изводи на задачата занапред предстоят.

Борисов за износа на народна власт

В отрицателната акция на ГЕРБ против машинното гласоподаване продължи интензивно да взе участие и партийният лидер Бойко Борисов. На среща със симпатизанти в Дулово той разгласи, че с отхвърли си да брои всички разписки, ЦИК косвено е признала, че ще манипулира изборите в интерес на неговите съперници. " Довели са от Колумбия, от Венецуела, от Коста Рика – експорт на народна власт, там е най-голямата народна власт, и те сега пипат машините ", присмехулно сподели Борисов във връзка с задграничните експерти, свързани с производителя на устройствата " Смартматик ". И предизвести поддръжниците си: " Те на пет гласа или на три гласа един ще трансферират за Слави Трифонов – по този начин са направени машините. Затова би трябвало да гласуваме доста, та колкото и да трансферират, нашите да станат повече. "  

 

СЛУЖЕБНИЯ ПРЕМИЕР ОТЧЕТЕ: ВСИЧКИ МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ СА НАЛИЦЕ

Предстоящите парламентарни избори на 11 юли са изцяло обезпечени с нужните машини за гласоподаване. Това стана ясно от изказване на служебния министър председател Стефан Янев при започване на съвещанието на Министерския съвет в сряда.

Янев заяви, че късно във вторник са пристигнали спомагателните бройки машини, които Централната изборна комисия (ЦИК) поръча за вота. „ От позиция на уговорките на държавното управление, взаимно с ЦИК, имаме обезпечаване на цялостния брой машини за осъществяване на парламентарните избори, които предстоят след по-малко от две седмици ”, регистрира служебният министър председател.

Предния ден в Германия са почнали да идват нужните за гласуването в страната устройства, описа bTV. „ Притеснения имаме, тъй като хората към момента нямат досег и не са осведомени с този способ на гласоподаване “, изясни пред медията Мартин Чилев – българин, живеещ в Дуисбург, където ще има машинно гласоподаване.

Местните доброволци, които работят по организацията и провеждането на вота, приготвят осведомителна акция. Едно от терзанията им е кой ще започва машината и ще носи отговорност за действието й. „ Доколкото чухме сега текат договаряния за обезпечаване на техници, само че не знаем за момента нищо “, показа Чилев. Той чака указания от българското генерално консулство във Франкфурт на Майн. Там обаче към момента нямат такива.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР