Нова среща на експертно ниво с протестиращите пчелари ще се

...
Нова среща на експертно ниво с протестиращите пчелари ще се
Коментари Харесай

След протеста на пчеларите готвят среща с бранша

Нова среща на експертно равнище с протестиращите пчелари ще се организира в сряд а. Това сподели за News.bg Румен Балински , учредителен секретар на регионален пчеларски съюз в Плевен.
Балински дружно с представители на протестиращите пчелари се срещна със заместник-министрите в Министерство на земеделието и храните .

 Пчелари стачкуваха поради отравяния на пчелите Обновена
Пчелари стачкуваха поради отравяния на пчелите

Дъждовната пролет и топлата зима са причина за смъртността им

Идеята на идната среща е в елементи да се разиска по какъв начин може да се помогне на пчеларите. Министър Порожанов е уверил своите заместник-министри Цветан Димитров и Лозана Василева , взели участие в срещата през днешния ден, да предадат на пчеларите, че ще има пари за тях .

" Тук бе въпросът, тъй като една от тематиките ни е биологично пчеларство , че пари няма да се намерят за всички и за биологичните и конвенционалнит е. Решихме тъй като сме национална организация и с цел да няма разделяне сред пчеларите, да се раздадат на всички пчелари ".

Средствата ще бъдат отпуснати по стратегия de minimis. " Показаха ни какъв брой пари са взети за пчеларство тази година и се потвърди, че са по-малко от предходната ", разяснява Балински.

Петя Иванова, ръководител на Националното съдружие на дамите пчелари в България и пчелар на годината за 2010 година съобщи, че проблемите в бранша са от доста години .

" Основното, за което сме тук, е не погашение на дотациите за 2016 г . по програмата за биологично пчеларство. Много изненадващо ги редуцираха като дотации , тъй като нямахме сведения и не бяхме известени за нов правилник, който ни задължава след една година преход в биологично пчеларство да се сертифицираме като такива ", изясни Петя Иванова .

До в този момент всички пчелари са имали петгодишен интервал на преход към биологично пчеларство . През този интервал се сменят питите, восъкът на всички пчелини . Тази процедура няма по какъв начин да бъде изпълнена за период от една година.

Според Иванова интервалът от една година е в несъгласие с всички европейски регламенти . Това са средства, които се обезпечават на 75% от Европейски Съюз - 25% се отпускат от бюджета. Тези средства са декларирани още през 2015 година

 По 4,7 млн. лв. годишно е помощта за всички пчелари у нас
По 4,7 млн. лв. годишно е помощта за всички пчелари у нас

Произвеждаме близо 11 хиляди тона мед годишно

Освен това за държавните помощи de minimis Иванова изясни, че тази година няма дотации . По думите й, постоянно дотациите, отпускани за пчеларството доближават единствено до една част от пчеларите. " Никога за всички пчелари ", разяснява Иванова.

Така единствените средства, които пчеларите могат да получат, са по тригодишната пчеларска национална стратегия, както и по стратегиите за млад фермер и за биологично земеделие.

Същевременно заболяванията по пчелите се усилват, климатичните условия също подкрепят разпространяването на тези заболявания .

Недостатъчни са стратегиите за образование. " Има доста млади пчелари, които се отхвърлят заради незадоволително средства и осведоменост. Защото, с изключение на труда, който се поставя, се изискват доста познания и умения ", изясни Иванова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР