Нова снимка, направена от телескопа "Хъбъл", показва район на интензивно

...
Нова снимка, направена от телескопа "Хъбъл", показва район на интензивно
Коментари Харесай

Хъбъл засне розова фабрика за звезди

Нова фотография, направена от телескопа "Хъбъл ", демонстрира регион на интензивно звездообразуване в галактиката NGC 4490, заяви „ Блиц “.

Този регион е задействан от конфликт, провокиран от гравитацията. Макар че спрямо други физически явления е относителна слаба, гравитацията има огромен обхват. Тя може да повлияе върху солидни галактически структури на огромни дистанции.

В продължение на милиони години гравитацията тласкала дружно NGC 4490 и нейния комшия, неправилната вселена NGC 4485. Двете галактики се сблъскали и по-късно се отдалечили една от друга. Сблъсъкът обаче имал важен резултат върху тях. Те формирали това, което астрономите са нарекли система Arp 269.

Сблъсъкът изкривил формата на всяка от двете галактики и повлиял върху състава им, като ги снабдил с нов звездообразуващ материал. Ултравиолетовата радиация от млади горещи звезди кара облаците водород да се йонизират, придавайки на тези региони на интензивно звездообразуване ярка розова светлина. NGC 4490 в миналото е била пресечена спирална вселена, която по външния си тип напомняла Млечния път.

Сблъсъкът обаче издължил ръкавите й. NGC 4490 и NGC 4485 в този момент се отдалечават една от друга, само че са свързани от нещо като мост на звездообразуването, който се простира на разстояние към 24 000 светлинни години. Гравитацията ще събере още веднъж двете галактики и различен конфликт ще провокира раждането на нови генерации звезди след няколко милиарда години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР