Нова скулптурна композиция се открива утре от 18 ч. в

...
Нова скулптурна композиция се открива утре от 18 ч. в
Коментари Харесай

Жертва на комунизма кърви в музея на соца

Нова скулптурна комбинация се открива на следващия ден от 18 ч. в парка на Музея на социалистическото изкуство в София.

Авторите Петър Садофски и Дан Трантина от чешката художествена група Pode Bal повдигат въпроса за жертвите на комунизма и виновниците, които са останали ненаказани.

Инсталацията ще остане в София до 30 септември. Тя пресъздава същинската история на 18-годишния източногерманец Хартмут Тауц, който през август 1986 година се пробва да емигрира от Братислава в Австрия. Кучетата на граничната защита го нахапват грубо, а граничарите, вместо да му окажат помощ, го подлагат на разпит. Когато въпреки всичко стига до болничното заведение, към този момент е прекомерно късно. Никой в никакъв случай не е изправян пред съд поради гибелта му. Тези, които са виновни за това, през днешния ден живеят в Чехия и Словакия.

На 5 юли от 14 ч. ще има среща-дискусия с създателите. Проектът се реализира от Чешкия център, взаимно с чешкото посолство и Националната изложба. Премиерата на творбата е през 2015 година пред централата на Европарламента в Брюксел, където провокира противоречиви страсти измежду европейските политици.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР