Нова система ще измерва в реално време тежкотоварните ТИР-ове над

...
Нова система ще измерва в реално време тежкотоварните ТИР-ове над
Коментари Харесай

Нова система ще измерва дали са претоварени ТИР-овете по пътищата


Нова система ще мери в действително време тежкотоварните ТИР-ове над 12 тона в границите на бъдещата тол система.

Целта е да се предотврати порочната процедура да се транспортират по-големи товари, поради които доста постоянно стават произшествия по пътищата, а и пътната настилка се компрометира по-бързо.

Това е едно от предложенията, към които са се обединили браншови организации, транспортен отрасъл и районното министерство, съобщи БГНЕС.

Днес в Министерството на районното развиване и благоустройството се организира поредна среща сред страна и специалисти за уточняване на детайлите по тол системата. На нея беше контрактувано да бъде построен нов специфичен ръб от представители на разнообразни сектори, който да има консултативни функционалности и отсега нататък да следи по какъв начин се разпределят постъпленията от тол таксите.

Обсъдено беше също да се намерения и за тези превозвачи, които правят най-вече курсове в страната, в сравнение с в чужбина. За тези превозвачи са планувани отстъпки, - да вземем за пример – камиони, които са навъртели над 10 хиляди километра по републиканските пътища, без значение дали са с българска или непозната регистрация, ще получават 30% отстъпка. ТИР-ове, минали сред 7 000 и 10 000 километра, ще получават 20% по-ниски тол такси.

Заместник районният министър Николай Нанков даде повече детайлности към бъдещата система за премерване на ТИР-овете. Той изясни, че новите камери от тол системата ще демонстрират в действително време камиона, а особено построени сензори в асфалта ще регистрират действителният тонаж.

Бизнесът и страната са взели решение от 16 август действително да започва и тестовото тестване на тол системата. Договорено е камионите да се движат с такси на цени от 10-12 стотинки за изминат километър. Очаква се до края на годината да има дефинитивни цени и разписание кои пътища ще се включат в тол системата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР