Нова система с изкуствен интелект използва данни за метеорологичните модели,

...
Нова система с изкуствен интелект използва данни за метеорологичните модели,
Коментари Харесай

AI предсказва точно радиоактивното замърсяване

Нова система с изкуствен интелект употребява данни за метеорологичните модели, с цел да планува маршрута, по който ще поеме радиоактивният облак

Японски учени са основали компютърна стратегия, която може тъкмо да предскаже къде и по какъв начин ще се озове радиоактивният материал в границите на 30 часа

Система с изкуствен интелект е способна да предсказва с акуратност разпространяването на радиоактивния облак при нуклеарна повреда. Възможностите на технологията бяха демонстрирани от учени в Токио.

При повреда в атомна електроцентрала и изпускане на радиоактивно замърсяване в атмосферата от жизненоважно значение е да се изтеглят хората в региона – допустимо най-бързо. Как обаче да се предскаже къде ще отиде радиоактивният облак? Отговорът е решителен за спасяването на хиляди хора, написа GreenTech.bg.

Учени, военни и други експерти от години усъвършенстват науката за прогнозиране на разпространяването на радиоактивните облаци. Сега едно ново средство за тази цел, основано на изкуствен интелект, бе показано в проучване, оповестено в сп. „ Научни отчети ” от екип в Института по индустриални науки при Университета в Токио.

Японските учени са основали компютърна стратегия, която може тъкмо да предскаже къде и по какъв начин ще се озове радиоактивният материал в границите на 30 часа. Анализът употребява прогнози за времето и за предстоящите модели на придвижване на ветровете. Софтуерът разрешава да се разработят проекти за евакуация и други ограничения за запазване на здравето при положение на нуклеарна повреда като злополуката във Фукушима през 2011 година
още по тематиката
Новата разработка е предизвикана от рестриктивните мерки на съществуващите принадлежности за атмосферно моделиране след повредата във Фукушима. Те са счетени за извънредно ненадеждни – дотолкоз, че въобще не са били употребявани за обмисляне директно след бедствието.

В този подтекст екипът е създал нова система, учредена на изкуствен интелект и машинно самообразование, която може да употребява данни за метеорологичните модели, с цел да планува маршрута, по който най-вероятно ще поеме възможният радиоактивен облак.

„ Нашият нов инструмент беше подготвен с метеорологични данни, насъбрани с години, с цел да може да планува къде ще се популяризира радиоактивността, в случай че бъде освободена от избрана точка ”, споделя водещият създател Такао Йошикане.

По неговите думи, при последвалите проби инструментът е предсказал посоката на дисперсия с минимум 85% акуратност. Точността се покачва до 95% през зимата, когато има по-предсказуеми климатични модели.

Системата с изкуствен интелект може да обезпечи на управляващите време да провеждат проектите за евакуация в най-тежко засегнатите региони при възможна повреда и да дават инструкции на хората какво да вършат и какво да не вършат, с цел да понижат вредите до най-малко.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР