Нова сграда се строи до границите на Защитена зона Витоша

...
Нова сграда се строи до границите на Защитена зона Витоша
Коментари Харесай

Нова сграда до защитената зона на Витоша, Тома Белев вика екоминистъра за проверка |

Нова постройка се строи до границите на Защитена зона Витоша над Бистрица, парцелът е с повърхност 42 999  кв.м.

За това сигнализира във фейсбук общинският консултант от Демократична България Тома Белев. Направих инспекция какво написа в обществените документи и база данни. Установявам, че става въпрос за парцел 04234.6936.2637, с. Бистрица, регион Панчарево с повърхност 42999 кв. м. е издадено от основният проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура на 24.02.2020г. и е за жилищна постройка, закрит и открит басейн, обслужваща постройка с гаражи, под земята поливен контейнер, контейнер за пп потребности, изгребна яма и вграден трафопост с РЗП със партер = 6655,15 кв.м и „Задгранични паспорти" (отдел на МВР) = 1756,68 кв.м, написа Белев. 

е на Столичният общински съвет и е взето през 2016 година по самодейност на притежателя Николай Найденов. " Новообразуваният УПИ ще разреши на притежателя му да го употребява според капиталовите си планове в сходство с предвижданията за зоната по Общия организационен проект на Столична община. Според него парцелите, предмет на проекта, попадат в зона " Жилищна зона с преобладаващо малоетажно застрояване в естествена среда ". Предвиденото застрояване на жилищни здания и трафопост е възможно в тази устройствена зона. С проекта за застрояване се планува 2-етажно ниско като темперамент и свободностоящо като метод застрояване ", е записано в решението на СОС.

В него е посочено, че е „ показаното мнение на Регионална инспекция за опазване на околната среда за преценка на нуждата от осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда, от което е видно, че липсва нужда от осъществяването на оценка на въздействието върху околната среда. “ 

В регистъра на процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда липсват данни за сходна процедура в землището на село Бистрица или от този вложител, твърди Белев. В регистъра за екологична оценка също се липсват данни за сходна процедура на името на вложителя или за землището на селото. На уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда София е намерено решение от 2016 г с което се смята, че приемането на Подробен устройствен план не предстои на оценка за съвеместимост с задачите на Натура 2000 зоните. 

Съгласно плана за общ организационен проект на София парцелът попада в „ Жилищна зона с малко етажно застрояване в естествена среда “. Съгласно приложение 1 на мнението по екологична оценка на проекта е записана мярка „ Предвиденото уголемение на устройствената зона в северната част на Бистрица да се ограничи, като се отстои минимум на 500 метра от границите на Защитена зона Витоша за към момента незастроените територии. “ Съгласно това и заради фактът, че целият парцел, който се застроява попада в рамките на полосата от 500 метра на границата на парка, смятам, че той не предстои на застрояване, изяснява Белев. 

Като общински консултант насочих искане до министъра на околната среда за инспекция и издаване на ПАМ (принудителна административна мярка - бел. р.) за прекъсване на градежа за нарушение на изискванията по екологичната оценка, написа още Тома Белев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР