Нова серия от ракетни удари нанесе Русия по енергийната инфраструктура

...
Нова серия от ракетни удари нанесе Русия по енергийната инфраструктура
Коментари Харесай

Русия с нова масирана атака срещу електропреносната мрежа на Украйна


Нова серия от ракетни удари нанесе Русия по енергийната инфраструктура на Украйна в петък. Това докара до спиране на електрозахранването и ограничение на водоснабдяването, заяви Ройтерс.

През последните месеци Русия на няколко пъти извърши масирани набези против украински енергийни уреди. Това на моменти оставяше милиони хора без осветяване, отопление и водоснабдяване и докара до всеобщо набиране на генератори.

Националният оператор на електропреносната мрежа в " Укренхо " заяви, че ударите с дронове и ракети по електроцентрали и преносни уреди са нанесли вреди на енергийни уреди в Източна, Южна и Западна Украйна.

Най-малко 17 ракети са поразили югоизточния град Запорожие в границите на единствено един час. Това е най-тежката офанзива в града от нахлуването на Русия в Украйна през февруари предходната година, споделиха локални чиновници пред Ройтерс.

Инфраструктурата в най-големия град в Източна Украйна – Харков, също е наранена. Около 150 000 души са останали без електричество, оповестиха публични лица. Засега няма данни за смъртни случаи, само че Олех Синехубов, губернатор на Харковска област сподели, че седем души са били ранени.

" Харков към момента е подложен на противников ракетни удари. Наскоро се чу още една детонация. Имаме попадения в инфраструктурата за произвеждане на сила ", написа той в приложението за известия Телеграм.

Същевременно няколко детонации се чуха и в столицата на Украйна. В квартал Холосивиски в Киев са паднали елементи от съветска ракета, които са развалили частна къща, два автомобила и електропреносната мрежа в квартала. Това сподели кметът Виталий Кличко в Телеграм и прикани хората да останат по домовете си.

Длъжностни лица оповестиха, че са разпоредили изключително прекъсване на електрозахранването в цялата страна след офанзивите против електропреносната инфраструктура.

Новите съветски офанзиви идват, откакто украинският президент Володимир Зеленски посети няколко страни в Западна Европа тази седмица. Пътуването включваше диалози с водачите на Европейския съюз в Брюксел, целящи да обезпечат повече оръжия за Украйна, в това число изтребители. Засега обаче тези претенции на Украйна остават безрезултатни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР