Нова серия дипломатическо напрежение между София и Москва.Външно министерство привика

...
Нова серия дипломатическо напрежение между София и Москва.Външно министерство привика
Коментари Харесай

Шпионска афера: Разследват двама руски дипломати за разузнаване на държавни тайни

Нова серия дипломатическо напрежение сред София и Москва.

Външно министерство привика посланика на Русия откакто основният прокурор Иван Гешев осведоми Екатерина Захариева за двама съветски шпиони у нас.
България гони съветските дипломати, обвинени в шпионаж Имат 48 часа да изоставен нашата страна
Днес прокуратурата образува две досъдебни производства против двама дипломати на съветското посолство в София.

Снимка: btvnovinite.bg

Според държавното обвиняване първият секретар в консулския отдел в задачата на Русия, е търсил информация за механизмите на изборите у нас, а търговски чиновник е предавал в съветското разузнаване, информация за енергийната сигурност на България.

Вторият разследван е търговски чиновник.
Прокуратурата: Двама съветски шпиони събират информация у нас от 2017 година Наказателните производства против тях са спрени, тъй като се употребяват с дипломатически имунитет
В интервала от 2018 година до сегашния миг съветски жител е събирал разследваща информация, в това число такава представляваща държавна и служебна загадка от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в следствие е изпраща в съветската разследваща работа в Москва, съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента следствията против двамата мъже са спрени поради дипломатическия им имунитет. Министърът на външните работи Екатерина Захариева беше сбита.

„ Разбира се ще предприемем дейностите, които сме длъжни да предприемем, а точно оповестяване за личност нон грата на двамата дипломати “, уточни външният ни министър.
„ Ройтерс “: България евентуално ще изгони обвинените в шпионаж съветски дипломати От посолството настояват, че и досега не са известени публично за следствието против техни чиновници
На запитването на bTV, говорителката на Руското външно министерство Мария Захарова отговори с откъс от съветския дипломат у нас:

„ Посолството на Руската федерация в България не е получавало по формалните канали информация за двамата съветски дипломати, които прокуратурата упреква в шпионаж “.

Малко по-късно посланикът на Русия беше признат на среща от върховен посланик в министерство на външните работи. И на двамата дипломати са връчени ноти да изоставен страната.

Не закъсня и реакцията на Русия.

Снимка: btvnovinite.bg

Руската страна си резервира правото да предприеме ответни ограничения.

„ Руската страна си резервира право за ответни дейности. Заедно с това считаме решението на българските управляващи да разпространят тази информация в общественото пространство преди да бъде публично известено Посолството за неотговарящо на обичайно градивния дух на връзките сред страните ни”, се споделя в известие във Facebook на съветското дипломатическо посланичество.

Руските дипломати имат период до 48 часа да са отвън рамките на страната ни.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР