Нова серия 100-левови банкноти пуска БНБ от 28 декември. Общият

...
Нова серия 100-левови банкноти пуска БНБ от 28 декември. Общият
Коментари Харесай

БНБ пуска нова, по-защитена столевка

Нова серия 100-левови банкноти пуска Българска народна банка от 28 декември.

Общият дизайн и детайли се резервират без основни промени по отношение на банкнотите, които са в обращение. Новото е по-усъвършенстваната им отбрана, сподели подуправителят на Българската национална банка Калин Христов на конференция през днешния ден и добави, че технологиите непрекъснато се развиват, част от тях остаряват и се постанова усъвършенстването им.

Той акцентира, че новите банкноти (8 млн. броя от които ще бъдат пуснати тази година, а следващата година - още 14 млн.) не заменят досегашните, които са емисия 2003. Те не се изтеглят от пазара, а остават годно средство за разплащане за неустановен интервал от време.

Новите защитни детайли в столевките от емисия 2018 са:

- спомагателен знак за незрящи – състои се от пет дебели и шест тънки линии, ситуирани под ъгъл на двете къси страни на банкнотата;

- холограмна лента с оптични резултати – редуващи се при смяна на ъгъла на наблюдаване изображения на еделвайс и профил на Алеко Константинов; пъстър холограмен портрет на Алеко Константинов; подробност от монумент на Алеко Константинов, изменящ цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при смяна на ъгъла на наблюдение; динамичен шахматен резултат с смяна на цвета от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при смяна на ъгъла на наблюдаване и обемно триизмерно изображение на цифрата 100;

- мастило с оптичен резултат – цифрата 100 е отпечатано с изменящо цвета си мастило с динамичен шахматен резултат, което при смяна на ъгъла на наблюдаване се трансформира от смарагдовозелено към сапфиреносиньо;

- осигурителна нишка – вградена в хартията и отчасти излизаща от противоположната страна със ярък повтарящ се текст „ Българска народна банка 100 “ и с динамичен шахматен резултат, изменяща цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо (Изображението на повтарящия се текст „ Българска народна банка 100 “ се чете от лицевата страна при слагане на банкнотата против източник на светлина.);

- воден знак с висока резолюция – следи се при слагане на банкнотата против източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Алеко Константинов. Изображенията се следят и от противоположната страна на банкнотата.

Часовникът и заглавната страница на книгата " Бай Ганьо " също могат да се видят на новата банкнота, а при инфрачервено наблюдаване се открива и заглавната страница на пътеписа " До Чикаго и обратно ".

Новата банкнота е направена от памучна хартия и за първи път над памука има лак, чиято цел е в банкнотата да не попиват вода и лой, т.е. да се удължи животът им.

Българска народна банка възнамерява напълно нова серия банкноти и стартира със столевовата, тъй като тя е единствената, от която няма втора серия - единствената е тази от 2003 година, изясни Христов. Централните банкери са решили останалите банкноти да се пускат в низходящ ред, т.е. идната ще е 50-левовата. А по кое време ще забележим новия ѝ вид, към момента Българска народна банка не разкрива.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР