Нова резолюция, приета с мнозинство, разкрива загрижеността на членовете на

...
Нова резолюция, приета с мнозинство, разкрива загрижеността на членовете на
Коментари Харесай

ЕП разкритикува отхвърлянето на актуализация на черния списък за пране на пари

Нова резолюция, призната с болшинство, разкрива загрижеността на членовете на Европейския парламент, че държавите-членки са заобиколили проекта на Комисията да слагат нови страни в черния лист на Европейски Съюз за изпиране на пари.

Тази резолюция бе призната единствено седмица откакто държавите-членки отхвърлиха да включат 23 страни в обновен черен лист. Тези страни бяха препоръчани от Комисията по отношение на незадоволителния прогрес на тяхното законодателство в битката с изпирането на пари. Резолюцията въпреки всичко дава висока оценка на работата, осъществена от Комисията за приемане на лист, направен въз основа на строги критерии, който по-рано бе признат взаимно и от Съвета, и от Европейския парламент.

В отчета се отбелязва, че страните в листата са оказали дипломатически напън и лобиране. Въпреки това се декларира, че този напън не трябва да подкопава способността на институциите на Европейски Съюз да се борят с прането на пари и против финансирането на тероризма, обвързван с Европейски Съюз.

Членовете на Екологичен потенциал смятат, че процесът на инспекция и взимане на решения би трябвало да се прави само въз основа на общоприетата методология. В резолюцията се показва, че разнообразни парламентарни комисии са изразили угриженост по отношение на слабостите на съветските рамки за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма, само че въпреки всичко Русия не е била включена в оферти лист.

Предстои Комисията да показа различен, еднакъв или променен лист, а Европейският парламент и Съветът ще разполагат с един месец да го одобрят или да се опълчват.

Комисията предложи 23 страни да бъдат включени в черния лист на страните с висок риск от улеснение на прането на пари: Афганистан, Етиопия, Иран, Ирак, Северна Корея, Пакистан, Шри Ланка, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис и Йемен, всички към този момент в листата на Европейски Съюз, като се прибавят Американска Самоа, Бахамските острови, Ботсуана, Гана, Гуам, Либия, Нигерия, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия и Американските Вирджински острови.

Включването на страна отвън Европейски Съюз в листата на високорисковите страни не води до стопански или дипломатически наказания, а изисква задължените субекти като банки, казина и организации за недвижими парцели да ползват засилени ограничения за надлежна инспекция на транзакциите, с цел да се подсигурява, че финансовата система на Европейски Съюз е готова да предотвратява опасности, свързани с изпирането на пари и финансирането на тероризма, идващи от тези страни отвън Европейски Съюз.

Държавите-членки дефинират процеса на актуализиране на листата като неразбираем и евентуално уязвим за правни провокации. Въпреки това съществуват опасения, че някои страни от Европейски Съюз са подложени на съществено лобиране, изключително от страна на Съединени американски щати и Саудитска Арабия.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР