Нова разработка обещава да сбъдне мечтите на фантаститеРоботи и други

...
Нова разработка обещава да сбъдне мечтите на фантаститеРоботи и други
Коментари Харесай

3D-отпечатани изделия ще се самовъзстановяват

Нова разработка дава обещание да сбъдне фантазиите на фантастите

Роботи и други произведения, отпечатани на 3D принтер, ще могат да се самовъзстановяват изцяло след разваляне (източник: CC0 Public Domain)

Учени от Съединени американски щати сътвориха нов материал за 3D щемпел на произведения, които могат да се самовъзстановяват след разрушение. Очаква се създаването да откри приложение в производството на обувки, елементи за роботи и електронни устройства.

Новият материал е основан от откриватели в университета на Южна Калифорния и е на път да сбъдне фантазиите на фантастите за облекла и предмети, които се възвръщат след разваляне.

Специалният материал е предопределен за 3D щемпел по метода на фотополимеризацията, която се реализира посредством химическа реакция на субстанции, наречени тиоли. Чрез прибавяне на окислител, тиолите се трансформират в дисулфиди, които дават отговор за самовъзстановяването, защото могат да се реформират след разрушение.
още по тематиката
Но увеличението на каузи на дисулфидите забавя фотополимеризацията, тъй че ключът към основаване на материал с неповторими свойства е намирането на верния баланс сред тези две групи субстанции.

В последна сметка учените са получили материал, наподобяващ гума, от който могат да се отпечата значителен обект единствено за десетки минути. Ако се повреди, този детайл се възвръща изцяло в продължение на няколко часа. Повишането на температурата редуцира времето за „ ремонт ”.

Според откривателите, създаването ще откри приложение в производството на обувки, шини, елементи за роботи и електронни устройства. В момента те работят по основаване на самовъзстановяващи се материали с необятен диапазон на неотстъпчивост, които могат да се употребяват за правене на части за коли и други произведения, включително бронежилетки.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР