Нова разправия се заформи в парламента по време на изслушването

...
Нова разправия се заформи в парламента по време на изслушването
Коментари Харесай

Андрей Гюров в НС: Бойко вдигна ветото над СМ, Митов - вие сте амбулантни търговци

Нова препирня се заформи в Народното събрание по време на чуването на външния министър в оставка Теодора Генчовска. Фитилът подпали Андрей Гюров от " Продължаваме промяната ", който съобщи, че в действителност Бойко Борисов е вдигнал ветото над Северна Македония през 2020 на Европейски съвет. В отговор, Даниел Митов назова властта амбулантни търговци и съобщи, че с подаване на сбъркани сигнали към Скопие, дефакто България е загърбила главните си претенции.

Виждаме резултат – ние имаме един относително добър резултат, който се чака да бъдем осведомени – той пази освен всички задължения по рамковата позиция. Какво имаме – внушения, че нещо се случва, че се подрива националния интерес и доста положителни резултати, които удостоверяват, че дейностите от последните месеци са били потребни. Нека не си приписваме тези резултати на една лимитирана група хора и да вършим за други по какъв начин са проваляли тази политика, сподели Андрей Гюров от Политическа партия.



Като ще изкарваме обстоятелства и приказваме кардинално за позиции, дано да кажем, че през 2020 тогавашният министър-председател Борисов е вдигнал ветото на съвещание на европейския съвет. Затова е удивление на нашите европартньори, че България си трансформира позицията. Кой отстоява интереса и кой отстъпва от ползите и прави зад тила на Народно събрание дейности, които ни слагат в доста неприятна обстановка, съобщи Гюров.

Думите му предизвикаха Даниел Митов, който излезе на трибуната и съобщи: " Вие загубихте почитание – най-малкото с отхвърли и запъването да засекретим най-малко част от съвещанието. От документите, които можехме да изчетем, можеше да се схванат неща, с които наподобява, че се спекулира ", напомни Митов.

Как по този начин Борисов е вдигнал ветото, като още има несъгласие?, попита Митов. Значи не го е вигнал, отсъди той и провокира раздвижване в залата.

Това държавно управление не е имало силата да променим рамката. Дори изказванието, че не се излизало от рамковата позицията не е правилно, тъй като има опити да се предложи нова рамкова позиция, в която Петков е бил подготвен да се откаже т съществени позиции, опитът е изработен, въпреки и несполучлив. Това не значи,че Петков не е поел задължения. Очевидно е бил подготвен да се откаже от съществени позиции-формула за езика, малцинствените искания и така нататък

В началото на декември във Външно имаше документ, в който Скопие поради поредната политика до декември беше започвало да приема и да демонстрира еластичност към българските претенции. Дойде кабинетът на Петков.- стартира диалог за автобусни линии, самолетни, влакови композиции. Сигналът към Скопие бе да изтегли всичко реализирано досега и да зцапочнезда радчита на външен напън, да разчита на това, че България пред новия метод ще загърби старите претенции. Бяха изпратени неприятни сигнтали от България – един тип забравете какво сме желали досега, ще вършим други неща, сподели мито.

В края на френското председателство сме в задънена улица. Но в случай че не бяха задавани тия Цялата политика във връзка с СМ досега ми наподобява на амбулантна политика. От амбулантни търговци в политиката не може да се чака друго, заключи Митов.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР