Нова разновидност на COVID-19 в България. В Националния център по

...
Нова разновидност на COVID-19 в България. В Националния център по
Коментари Харесай

Нова мутация на COVID-19 в България

Нова вариация на COVID-19 в България. В Националния център по заразни и паразитни заболявания изолираха английски вид с разновидност, присъща за бразилския. Комбинацията е извънредно рядка. Възможно е да е по-заразна и да не се повлиява от имунизациите.

Новата вариация на ковид е изолирана единствено при 80-годишен мъж от София. Заразен е в края на април и умрял след тежко протичане на заболяването.

" Предполагаме, че разновидността е зародила непринудено. Не е била въведена извън. Едва 10 проби са открити в целия свят. 6 от пробите са от Щатите. Имаме от Германия, от Италия и от Литва ", съобщи доцент Иван Иванов - завеждащ лабораторията в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Засега е ясно, че новата разновидност се прикрепя по-здраво към клетките.

" Има налични известия, че е по-опасна. Фактът, че по едно и също време поражда на доста места е малко евентуално да има отношение за епидемиологично разпространяване ", добави доцент Иван Иванов.

Антителата на имунизирани и преболедували ковид са по-неефективни против новата разновидност.

" Вирусът се маскира против тях, с цел да не бъде разпознат ", сподели още доцент Иван Иванов.

За момента у нас се популяризира единствено английският вид на ковид. Екипът на доцент Иванов продължава да търси разновидности. Проби се изпращат и в чужбина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР