Нова процедура по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) ще

...
Нова процедура по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) ще
Коментари Харесай

Откриват нова процедура в помощ на бизнеса

Нова процедура по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) ще бъде открита на следващия ден, заяви във Варна министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев, който направи мобилна приемна, чийто хазаин бе регионалният шеф Марио Смърков.

Той посочи, че средствата по нея ще бъдат ориентирани към подкрепяне на бизнеса във внедряването на ИКТ решения и повишение на киберсигурността. Осигуреният запас е 30 милиона лв., като помощта е напълно безплатна. Максимумът, който може да получи един план, е 20 хиляди лв., оповестяват от Българска телеграфна агенция.

Министърът добави ПВУ е отворен и работи. По думите му до края на тази година по тази линия следва да бъдат отворени още три процедури. Освен тази, която стартира на следващия ден, компаниите ще получат опция да аплайват за средства за внедряване на слънчеви панели дружно със съпътстващата ги инфраструктура, изясни Пулев. Той посочи, че инсталациите ще бъдат за локално прилагане, без присъединение към националната мрежа. Подкрепата ще бъде 50 на 100 от плана, а ресурсът по тази процедура ще е 200 милиона лв.. Другата процедура, която министерството ще стартира по Плана, ще бъде за вложения в развойна активност и научни проучвания. По нея ще бъдат обезпечени 120 милиона лв.. Така общият запас от ПВУ по линия на нашето министерство единствено до края на тази година ще бъде 600 милиона лв., заключи Пулев.

Министърът напомни, че към този момент е утвърдена една от най-големите стратегии по линия на структурните фондове – за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията. Общият запас е три милиарда лв.. Първата процедура по програмата ще бъде разполагаем на бизнеса още до края на годината, увери Пулев. По думите му тя ще е с запас към 130 милиона лв., а фокусът ѝ ще бъде върху развиването и внедряването на нововъведения в предприятията. Пулев добави, че екипът на министерството работи върху отварянето на още три процедури в границите на първите шест месеца на идната година. Той изрази и вяра, че до седмици още една огромна стратегия ще бъде изпратена за утвърждение в Брюксел. Лимитът по нея е два милиарда лв., а акцент са научните проучвания и взаимоотношението сред науката и бизнеса, уточни Пулев.

За повишението на киберсигурността на българските институции Пулев уточни, че се води стратегически разговор с интернационалните вложители, които могат да вкарат най-хубавите интернационалните практики на протоколите за сигурност. Разговорите текат по линия на самодейността „ Три морета “, където има три акцента – цифрова промяна и киберсигурност, транспортна съгласуваност и инфраструктура, изясни министърът. Той разяснява още, че има дейна Декларация сред България и Съединени американски щати за обща поддръжка и взаимоотношение за въвеждане на протоколи за сигурност, като фокусът е 5G-мрежата и съпътстващата инфраструктура. Документът е подписан преди години, само че под тази шапка няма развъртян нито един план, сподели Пулев. И посочи, че сега служебният кабинет демонстрира самодейност и се прави рамката, на база на която ще може да се влага в инфраструктурата в единната държавна телеком мрежа, с цел да се вкарат най-хубавите интернационалните практики.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР