Нова процедура по номиниране на главен прокурор можеше да има,

...
Нова процедура по номиниране на главен прокурор можеше да има,
Коментари Харесай

Боян Магдалинчев: Президентът няма основание да сезира КС за избора на Гешев

Нова процедура по номиниране на основен прокурор можеше да има, в случай че при прегласуването на определения от Висш съдебен съвет Иван Гешев не беше получил поддръжка от най-малко 17 членове. Това съобщи представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев пред bTV.

Припомняме, при 5-часово съвещание на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) Иван Гешев още веднъж бе определен за основен прокурор с поддръжката на 20 души, а единствено четирима бяха " срещу ".

" Вчера огромна част от времето мина в опит процедурата да бъде прекъсната - нямаше такива законови учредения. Би могло, в случай че Гешев си отдръпна кандидатурата ", сподели Магдалинчев.

По думите на Магдалинчев в този момент президентът е задължен да подпише декрет за назначението на Иван Гешев за основен прокурор.

Запитан има ли вид президентът Румен Радев да сезира Конституционния съд за процедурата, представляващия Висш съдебен съвет разгласи, че претекстът липса на съревнование не е съображение да се сезира Конституционен съд.

Вчерашният още един избор на бе резултат от върнатия декрет от президента Румен Радев при първичния избор на Гешев за основен прокурор. Мотивът на президента за връщане указа за Гешев беше, че не е имало действително съревнование за поста.

Според Магдалинчев арбитър Атанаска Дишева не е била застрашена от Иван Гешев.

Припомняме, през вчерашния ден по време на почивката арбитър Дишева е била застрашена по време на почивката в коридора на Висш съдебен съвет, описа тя пред пленума на Висш съдебен съвет.

Иван Гешев в наличието на основния прокурор Сотир Цацаров и ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков, е споделил: " Поздравявам ви, г-жо Дишева - пред вас стои блестяща политическа кариера. От вас ще излезе прелестен общински консултант ". На въпроса дали я заплашва, Гешев е дал отговор: " Не, не " и се изсмял.

Припомняме, някогашният ръководител на Софийския областен съд Методи Лалов след напускането на правосъдната система бе определен за общински консултант в София. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР