Нова програма за подобряване качеството на атмосферния въздух в София.

...
Нова програма за подобряване качеството на атмосферния въздух в София.
Коментари Харесай

Догодина стартира новата програма за подобряване качеството на въздуха в София

Нова стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух в София. Тя ще стартира следващата година и ще работи през идващите 5 години. Целта е в най-кратък период да се доближат условията на българското и европейското законодателство за нормите на фини прахови частици.

И през днешния ден в някои столични квартали дишаха замърсен въздух. Най-силно е било замърсяването в Надежда със стойности над 140. На този декор от Столичната община оповестиха, че по предварителни средногодишната норма на фини прахови частици от 40 микрограма на пространствен метър към този момент е достигната, съгласно данните от измервателните станции за качеството на атмосферния въздух. За да се резервира тази наклонност, от Столичната община ще разработят стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух в идващите години. Общата стойност на плана за интервала 2021-2026 година е над 412 000 лева А всички жители на столицата могат да дават оферти за справяне с мръсния въздух, които да станат част от програмата.

Днес в Надежда - регионът с най-мръсен въздух бяха измити улици и булеварди.
Стефка Енчева, шеф отдел " Контрол по запазване на околната среда ", Столичен инспекторат: Метеорологичните условия са удобни, позитивни са температурите и започнахме миене на територията на столицата.
Миенето на улици и булеварди ще бъде част от новата стратегия на Столичната община за повишение качеството на въздуха. Очаква се да бъде увеличена, както честотата, по този начин и обсегът.

В новата стратегия ще има и реформаторски ограничения с потвърден резултат - като въвеждането на нискоемисионни зони по модел на други страни от Европейския съюз.

Йоана Христова - зам.-кмет по екология в Столична община: Те съставляват карета, които са или напълно лимитирани от навлизането на МПС или там е неразрешено навлизането на избран вид еко-ви категории коли и други транспортни средства.
Ако анализите на Столичната община потвърдят, че програмата за замяна на остарели печки е сполучлива, в новата стратегия броят на семействата може да се усили. Същото важи и за монтирането на филтри на комините. Очаква се планът да бъде подготвен до края на тази година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР