Нова положителна проба с вирус на африканска чума по свинете

...
Нова положителна проба с вирус на африканска чума по свинете
Коментари Харесай

Нов случай на Африканска чума по свинете, този път в Михалково

Нова позитивна проба с вирус на африканска чума по свинете е открита в региона на село Михалково, оповестиха след извършеното съвещание на Областната епизоотична комисия в Смолян.
" Бяхме по-спокойни в нашия регион, само че доскоро постъпи информацията, че в опашката на язовир " Въча ", под село Михалково, е открито мъртво диво прасе, за което са получени позитивни резултати за африканска чума ", сподели зам.-областният шеф Владимир Гърбелов.
" Очаква се приемането на заповедта на изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните за оповестяване на огнището, след което от Регионална дирекция по горите – Смолян, ще се дефинира 8-километровият регион, в който, за жалост, ще бъдат наложени ограничаващите ограничения ", сподели доктор Сава Бозуков, шеф на Областна дирекция по сигурност на храните – Смолян. Той разясни, че всички други дадени за проучване проби от отстреляни диви прасета са негативни.
Д-р Бозуков заяви, че завършва процедурата по погашение на непринудено закланите домашни прасета от техните стопани. 2 9 от подадените общо 264 заявки са за възнаграждение в брой и те към този момент са разплатени от регионалната дирекция. Останалите 235 ще бъдат разплатени по банков път на посочените от стопаните банкови сметки в най-скоро време .
" Очакват се и промени в Наредба 44, които ще са свързани с развъждането на прасета в обектите от вида " заден двор ", разясни още доктор Бозуков.
Директорът на Регионална дирекция по горите – Смолян инж. Венцислав Фурлански осведоми за основаната организация по превозването на дървесината, която е налична на краткотраен склад. " Контролните инспекции, които се правят, демонстрират, че се съблюдават прецизно ограниченията за биосигурност, дезинфекцират се колите и дървесината, която е била в контакт ", сподели той.
Зам.-областният шеф моли прецизно да се съблюдават ограничаващите ограничения, както и ограниченията за биосигурност, с цел да не се допусне болестта и в други региони от област Смолян, в които все още няма регистрирана позитивна проба от отстреляните диви прасета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР