Нова платформа Viva Smart обединява решения в три направления Обособяваме

Нова платформа Viva Smart обединява решения в три направления Обособяваме ...

Виваком обяви IoT за стратегически приоритет.


Нова платформа Viva Smart обединява решения в три направления

„Обособяваме Viva Smart като отделна платформа със стратегическо значение за компанията“, каза Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на Виваком

Виваком обединява решенията си за „интернет на нещата“ (IoT) в единна платформа, наречена Viva Smart, стана ясно днес на пресконференция в София. Чрез платформата телекомът ще предлага „умни“ услуги в три направления: умен град, съхранение на данни и умно образование.

„През последните години работим много усилено в предлагането на отделни умни решения, отговарящи на нуждите на бизнес клиентите ни и българските общини. Но фокусът ни за в бъдеще е да развиваме концепцията за интернет на нещата у нас и да предлагаме повече иновативни и модерни услуги. Това ни мотивира да обособим Viva Smart като отделна платформа със стратегическо значение за компанията“, каза Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на Виваком.

Първото направление, Smart City, е платформа за управление, мониторинг и анализ на градска среда, която предлага както софтуер за съответната община, така и мобилно приложение за всички нейни жители и гости, поясни Мирослав Петров – главен директор продажби в телекома, който демонстрира на живо възможностите на платформата.

Системата, наречена INVIPO, вече работи успешно в редица градове по цял свят като Дубай, Измир, Дъблин и други. Тя има 13 различни модула, разпределени в жизнено важни за всеки град области: мобилност, околна среда, енергия, безопасност, управление.

Мирослав Петров, главен директор продажби на Виваком, демонстрира на живо възможностите на платформата Viva Smart

Второто направление e Smart Data Hub – единна платформа за цялостно съхранение, пренос, обработка и използване на данни. Тя обединява всичките 11 дейта центъра на Виваком в страната и създава условия за развитие на дигитален бизнес на клиенти на телекома, като едновременно с това оптимизира оперативните им разходи. Чрез дейта центровене компанията предлага облачни услуги и ко-локация на ИТ оборудване.

Третият елемент на Viva Smart e умното образование – Smart Education. Компанията цели да промени нагласите и да създаде рамка за дигитализация на българското образование. Идеите й са фокусирани в три направления: образование на учители, създаване на дигитално съдържание и дигитализация на класните стаи и училищната среда.

До момента телекомът е изградил дигитални класни стаи в над 200 училища и повече от 80 детски градини в цялата страна, а с помощта на партньори са обучени и над 6000 преподаватели. Телекомът планира да стартира пилотни лаборатории за обучение на учители и ученици в 5 града.

Източник: technews.bg