Нова платена услуга се предлага от американския стартъп Capella Space,

...
Нова платена услуга се предлага от американския стартъп Capella Space,
Коментари Харесай

Американците пуснаха сателит, способен да снима през стени

Нова платена услуга се предлага от американския стартъп Capella Space, който пусна сателитната платформа Capella-2, позволяваща правенето на висококачествени фотоси с висока разграничителна дарба. По-любопитното е, че употребявайки неповторим логаритъм и режим на снимане, американците към този момент могат да снимат даже през стени. Услугата е налична както за обществени компании, по този начин и за частни лица.

Новият режим е вероятен с помощта на неповторимия дизайн на спътника Capella-2 (с тегло единствено 107 кг), който разрешава сензорът да бъде закрепен, тъй че да остане на една цел за дълго време. Разработчиците съпоставиха новата технология с ниска скорост на пандиза на дигитален фотоапарат, което разрешава да се улавя повече светлина върху датчика.

Снимките могат да се вършат на всички места по Земята. Специалният радар със синтетична апертура (SAR) може да прави фотоси през нощта, в мъгла през облаци и през стени. Новият Spotlight или Spot режим снима изображението с висока разграничителна дарба 50cm x 50cm. Най-добрата разграничителна дарба преди стартирането на Spotlight беше 1m на 25cm с " неквадратни " пиксели, което създаваше доста проблеми при разбора на изображенията. Сега спътникът се задържа над обекта за 60 секунди и изпраща 9.65 GHz радиосигнал към задачата и по-късно приема отразените талази.

Възможността за фотоси през стени и съществуването на секрети зони във всяка страна ненапълно лимитира обсега на компанията заради съображения за отбрана на персоналното пространство и държавните секрети. Публичните пространства обаче разрешават да вземем за пример на еколозите да следят унищожаването на горите, а на специфичните служби да следят активността на територията на летищата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР