Нова океанска аномалия става все по-мощна, свързвайки се с циркулацията

...
Нова океанска аномалия става все по-мощна, свързвайки се с циркулацията
Коментари Харесай

Нова океанска аномалия става все по-мощна

Н ова океанска особеност става все по-мощна , свързвайки се с циркулацията на световното време със събитието Ел Ниньо преди зимата 2023/2024 година, съобщи .

Силната океанска особеност се назовава дипол на Индийския океан или IOD. Това е дисбаланс в моделите на налягане и вятър в Индийския океан , само че има доста необятно въздействие, защото е обвързвано с световната циркулация на времето. Особено в композиция с огромното събитие Ел Ниньо.

Океанските аномалии постоянно се следят от близко, изключително когато наближаваме зимата. Това нормално се дължи на тяхното известно въздействие върху моделите на атмосферно придвижване и налягане.

Въпреки че видимо е в друга част на света, той също има световен обсег, само че може би не по най-директния метод. Както ще видите, атмосферата е непрекъснато в придвижване и световното време е просто една огромна система.

Диполна марка на Индийския океан 

Диполната особеност в Индийския океан (IOD) се среща в Индийския океан и се състои от два полюса, откъдето идва и името „ дипол “ . Източната част на тази особеност се намира към Индонезия, а западната част покрива западната част на Индийския океан.

Последният седмичен разбор сочи, че сме в мощна позитивна фаза на IOD. Последното събитие от 2023 година в действителност е най-силната позитивна фаза от 2019 година насам и втората най-силна през последните 25 години.

В позитивна фаза въздухът се намалява в източния регион и се повишава в западния регион. Това основава широкомащабна атмосферна циркулация, увеличавайки смисъла на IOD до доста по-голям мащаб, в сравнение с просто районен.

Последни данни от разбор за окена 

Последният разбор на океана демонстрира температурна разлика сред източните и западните региони на Индийския океан . Така че се наблюдават по-студени аномалии на изток, само че в западните елементи виждаме по-топли аномалии. Това подхожда на позитивен модел на IOD. Очаква се мощна позитивна IOD фаза да доближи своя връх през късната есен, като атмосферните разстройства се чака да продължат през зимата на 2023/2024 година

Разглеждайки канадската сезонна прогноза CanSIPS, можем да забележим прогнозата за температурата на океана за късна есен. Отново можем да проследим топли аномалии на запад и студени аномалии на изток. Това е мощен позитивен IOD модел.

The winter forecast was first alluded to at the end of last winter. We used the idea of bounceback el nino developing by migrating into the enso 3.4 regions for mid winter. The result gave us a 500 mb pattern like this( from April): UKMET now sees it
— The American Storm (@BigJoeBastardi)
Но тази океанска особеност е обвързвана с различен океански колос в близост.

IOD И Ел Ниньо

Когато приказваме за океански аномалии, не можем да подминем събитието Ел Ниньо. 

В Тихия океан също има огромна топла особеност. Това е районът ENSO, а топлите аномалии са етапа Ел Ниньо. Това ни споделя, че цялостната атмосферна циркулация, която основава условия на Ел Ниньо, също оказва помощ за основаването на позитивна IOD фаза. Така че това е доста деликатна и обвързвана система за противоположна връзка.

Ел Ниньо  се развива за зимата 

Студените аномалии на Ла Ниня бързо се разпаднаха през зимата, като топлите аномалии се появиха при започване на пролетта. 

Друг метод да търсите Ел Ниньо в действителност е в атмосферата. Можете да наблюдавате мощно възходящо придвижване в източната и централната тропическа част на Тихия океан, което основава облаци и превалявания. Над западната част на Тихия океан и Индийския океан можете да видите мощно низходящо (потъващо) придвижване. Това предизвиква по-малко облаци и по-сухо време и непосредствено реагира на позитивна IOD фаза.

Прогнозната карта за декември 2023 година демонстрира атмосферното отвесно придвижване на към 12 км. надморска височина. Налице е също по този начин предстоящото възходящо придвижване в районите на ENSO. Като цяло, това добре демонстрира по какъв начин тези океански аномалии и тяхната циркулация могат да се свържат с световната атмосфера, осигурявайки лично влияние върху зимата или други сезони.

Йод зимно въздействие

Разбира се, исторически е значимо да знаем какво значи мощно позитивно IOD за зимния сезон. 

Наблюдават се аномалии с високо налягане над Канада и нахлуване в Европа по време на позитивен IOD. Област с ниско налягане се простира в южната част на Съединените щати и над Северния Атлантик.

Този модел не е надалеч от типичния модел на Ел Ниньо. Това е по този начин, тъй като механиката зад IOD е обвързвана със задвижващия механизъм на Ел Ниньо. Като цяло, всичко това си пречи и оказва въздействие върху зимния климат.

Положителният IOD поддържа по-ниски температури над югозападните и южните Съединени щати и равнините. Но по-топъл сигнал се следи над северните и източните Съединени щати, Канада и Европа.

Тъй като Ел Ниньо и IOD трансформират времето в международен мащаб, надали има кътче от света, което да не усети резултата им. Местните метеорологични системи обаче играят характерна роля, както и други световни метеорологични фактори.

Ето за какво миналите/исторически данни могат да ни дадат единствено лимитирана визия за това какъв зимен модел да чакаме от тези океански аномалии в Съединените щати, Канада и Европа. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР