Нова образователна кампания насърчава потребителите да връщат оборотните стъклени бутилки

...
Нова образователна кампания насърчава потребителите да връщат оборотните стъклени бутилки
Коментари Харесай

Зелена кампания ще насърчава връщането на стъклени бутилки от бира

Нова просветителна акция предизвиква потребителите да връщат оборотните стъклени бутилки от бира в комерсиалните обекти. Инициативата се организира под мотото „ Заедно за природата! “ и е част от тактиката на Карлсберг България за стабилно развиване. Чрез обучение по тематиката, водещата бирена компания у нас цели да понижи екологичния отпечатък от активността си и да способства за опазването на естествените запаси. Партньор на самодейността е водачът в модерната търговия у нас Kaufland България, като част от дълготрайния ангажимент на компанията за приложимост на устойчиви опаковки.

В интервала 19 юли – 15 август 2021 година всеки, който върне 6 оборотни стъклени бутилки от портфолиото на Карлсберг България на пункт „ Информация “ в определен магазин от комерсиалната верига Кауфланд в цялата страна, ще получи скреч карта с неповторим промо код, с който може да играе за награди – един от общо 240 ваучера за извършване на покупки на стойност 50 лева или да взе участие в лотария за огромната премия, която е ваучер за извършване на покупки в Кауфланд за 500 лева За да се включи в играта с награди, потребителят би трябвало да записва неповторимия промо код от скреч картата си на уеб страницата www.zaednozaprirodata.bg, където са оповестени и цялостните условия за присъединяване в акцията.
 Зелена акция ще предизвиква връщането на стъклени бутилки от бира

Преобладаваща част от създадената бира в България се предлага в оборотни стъклени бутилки. След консумация, те могат да бъдат върнати назад в комерсиалната мрежа, с цел да се одобряват от компанията-производител за повторна приложимост. По този метод потребителите икономисват до 0,20 ст. за всяка върната бутилка при идната си покупка. Освен това, способстват за културата на преработване, понижават персоналния си въглероден отпечатък и подкрепят опазването на околната среда.

Всяка върната оборотна бутилка в магазините, се изпраща назад в пивоварните, където минава през развой на стерилизация и разчистване, с цел да влезе още веднъж в произвеждане. На всеки стадий от бутилирането на бира, индикаторите на бутилките се наблюдават, с цел да се дефинира равнището на устойчивост и качества на стъклото. В модерните пивоварни оборотните бутилки могат да се употребяват до 50 пъти в индустриалния развой.

За разлика от оборотните стъклени бутилки, необоротните такива се предават за преработване в контейнерите за разделно събиране на отпадъците. След като бъде събрано, стъклото минава през в допълнение разтопяване и преправка, което хаби сила и генерира въглеродни излъчвания, до момента в който при повторната приложимост на стъклени бутилки тази сила се пести.

Ако не бъдат рециклирани и попаднат като боклук измежду природата, стъклените бутилки могат да я замърсят за идващите до 1,000 000 години, защото стъклото не се разгражда по натурален път в резултат на естествени или климатични условия.

Производството на стъкло изисква също по този начин огромни количества сила и запаси, измежду които пясък, сода на прахуляк и варовик, което оставя своя отпечатък върху околната среда. На процедура стъклото разполага с съвсем безконечен витален цикъл, дава опция за многократна приложимост и изключителна устойчивост. Друго негово основно преимущество е, че не трансформира вкусовите качества на продуктите. Именно по тази причина то е и търсено измежду фенове на пивото - осем от 10 европейци избират бирата им да бъде съхранявана в стъклена опаковка.

Връщането на оборотните стъклени бутилки има значение, тъй като повторната приложимост на всяка бутилка:

Намалява на замърсяването на въздуха с до 10 пъти спрямо използването на необоротни стъклени бутилки.

Спестява сила, време и запаси, нужни за производството на нови бутилки.
 Зелена акция ще предизвиква връщането на стъклени бутилки от бира

Като част от световна компания, Карлсберг България способства за осъществяването на уговорките по програмата „ Заедно към нулев отпечатък “- визията на Карлсберг Груп за по-добро на следващия ден във време на съществени провокации като климатични промени, дефицит на вода и опасности за публичното здраве. Програмата се състои от четири упоритости: нулев въглероден отпечатък, нулеви отпадъчни води, нулева приемливост към безотговорната консумация на алкохол и нулеви злополуки. Всяка от тях е подкрепена от самостоятелни измерими цели, които би трябвало да бъдат реализирани до 2022 и 2030 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР