Нова научна публикация твърди, че голяма част от българите са

...
Нова научна публикация твърди, че голяма част от българите са
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: 50% от българите са се срещали с родствен вирус на Ковид-19

Нова научна обява твърди, че огромна част от българите са се срещнали с кръвен на Ковид-19 вирус още преди 12 години. Поради това не всички хора у нас са мощно изложени и възприемчиви към болестта - тези, минали през " братовчеда " на Ковид-19, имат построен имунитет. Това съобщи пред Нова ТВ пулмологът доктор Александър Симидчиев.

По думите му наименованието на вируса е " CoV-2008/Bulgaria ". Той е бил в страната ни през 2008 година и е бил изолиран при прилепи. " Възможно е това да е повода размерите на пандемията да не са толкоз огромни у нас ", съобщи доктор Симидчиев. " Факт е, че този вирус е бил в България и всички калкулации сочат, че към 50% от популацията има някакъв имунитет. Вероятно е това да са хора в преклонна възраст ", добави експертът.

Според него две са аргументите за огромния брой новозаразени в Бългрия и за нежеланата статистика, която слага страната ни измежду трите страни с най-голям риск от заразяване наред със Швеция. " Когато имаш малко инфектирани първоначално, процентът на нарастване е огромен след това. От един като станат 100 е 100% нарастване, само че от 100 като станат 101 не е 100% нарастване. Ниското равнище първоначално ни слага в групата на страни с огромен растеж. Това е едно от обясненията ", счита той. " А за какво има повече инфектирани? Хората взеха решение, че този проблем не съществува. В резултат на това държанието им е като преди пандемията ”, е другата причина съгласно него за скокa на инфектираните в страната.

Д-р Симидчиев уточни, че сюжетът през септември да имаме 6-цифрено число инфектирани (очертан от математика проф. Николай Витанов), т.е. най-малко 100 хиляди души, е по-неблагоприятният. По-благоприятният сюжет съгласно него е да имаме 20 хиляди случаи на инфектирани с ковид, т.е. удвояване на сегашните случаи, което ще значи и удвояване на броя на хората в болница и в интензивни отделения, както и удвояване на смъртните случаи. Според последните данни на щаба у нас 10 индивида заразяват 12-13 души, т.е. репродуктивното число е 1.2-1.3. " Това число би трябвало да стане под 1, с цел да загасне епидемията. В момента епидемиологичният развой прогресира нагоре ", разяснява докторът.

" Децата са вектор на болестта. При тях имунитетът реагира по-малко бурно, т.е те боледуват по-малко тежко. По отношение на боледуването те са избавени, само че могат да популяризират вируса. Когато са в домашна среда и в непосредствен контакт с родителите си, могат да заразят доста хора ", споделя пулмологът. Той изясни, че в домашна среда рискът за болест е максимален - към 40 до 80%. По-малък е той в публични здания, а най-малка възможност от болест имало на открито.

Според доктор Симидчиев през зимата доста мъчно ще можем да разграничим елементарния грип от ковид, защото симптоматиката им е идентична - температура, кашлица и така нататък " Вирусите, които циркулират през зимата, са доста близки, те са към 8-10. Бих апелирал хората да се имунизират против грип, най-малко да се изключи грипа. От общо здравна позиция, ако срещнем 2 вируса и те ни заразят, може да се разболеем и от двата ", изясни експертът. Неговото персонално мнение е, че в този случай няма да боледуваме по-тежко, тъй като имунитетът ще се раздели на две.

 

ВИТАМИН C

Д-р Симидчиев разяснява и използването на витамин C при заболели от ковид. " Аскорбиновата киселина постоянно е имала резултат върху кръвоносната система в посока да подкрепя кръвосъсирването и да понижава кървенето. Ясно е, че COVID-19 предизвиква ендотелит, който прави по този начин, че в кръвоносните съдове да се образуват тромби. Всяко нещо, което подкрепя кръвосъсирването, може да има противен резултат. Всички протоколи за лекуване на ковид включват и антикоагуланти - средства, които пречат на кръвосъсирването ", изясни доктор Симидчиев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР