Нова наредба за ТЕЛК предстои да приеме правителството. Вчера тя

...
Нова наредба за ТЕЛК предстои да приеме правителството. Вчера тя
Коментари Харесай

Васил Велев: Промените в ТЕЛК няма да премахнат феномена с цели села, болни от епилепсия или астма

Нова разпоредба за ТЕЛК следва да одобри държавното управление. Вчера тя беше разисквана на Националния съвет за тристранно съдействие. Тя обаче няма да отстрани феномена с цели села, заболели от епилепсия или астма, сподели в предаването „ Тази сутрин” Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал.

" Ние не се съмняваме в искреността на желанията на трите страни, нашите забележки бяха, че не са задоволително радикални промените. Целта е ясна – да се реализира обективна оценка и да се пренасочат средства от мнимо нуждаещите се към фактически нуждаещите се ".

Той добави, че системата до момента се е мамела по два метода – единият е като се сумират механично незначителни увреждания, които дори са в нормата за възрастта.

„ Така от 15 разнообразни увреждания се събират 70%, получава се решение на ТЕЛК, което е повсеместен документ за 30 типа привилегии”.

Във връзка с изгонването на омбудсмана Мая Манолова от срещата на Тристранния съвет през вчерашния ден, той разясни, че повода е била, че тя не съставлява нито една от страните и нито една от тях не я е припознала.

„ В Тристранката са показани трите групи ползи, това е освен европейският модел на индустриални връзки, а и международният. В конференциите на МОТ няма омбудсмани, там са работодатели, служащи и чиновници, и държавно управление. Така е и в българската Тристранка, по този начин е и в европейската.
Не пуснаха Мая Манолова на Тристранката Валери Симеонов съобщи, че дори министър председателят не може да идва натрапен
Във връзка с измененията зам.-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова изясни, че при новата методика по главното заболяване са приложени всички нови технологии, медицински и лекарски, които да създадат нова оценка за всяко едно заболяване, както и разделянето на степените на увреждания – лека, междинна и тежка.

„ Досега те се сборуваха и имахме едни огромни диапазони, които създаваха голям субективизъм в телковите сформира и при хората с увреждания, които, отивайки за освидетелстване, бяха сложени в обстановка, в която те не знаеха тъкмо какъв % ще получат”.

Тя беше безапелационна, че диапазоните отпадат.



„ Леката, междинната и тежка степен на увреждане заляга в Приложение 2 към Наредбата за здравната експертиза, както и оценяването по главното заболяване има и компенсиращ детайл – процентите за главно заболяване са по този начин, с цел да може да бъдат обезщетени в този % съпътстващи болести, само че това да бъде безусловно закрепено с безапелационни и правопораждащи проценти.

На въпроса ще бъде ли инвалидната пенсия по-малко , в случай че се счита единствено върху главното заболяване, зам.-министърът отговори, че, когато едно съпътстващо заболяване поврежда прицелния орган и носи по-голям функционален недостиг, ще се пресмята по по-големия функционален дефицит”.

Новият механизъм и контролните функционалности, които ще залегнат след приемането на правилника, ще може да обезпечат по-сигурен надзор върху здравната документи, което до момента е липсвало, добави Светлана Йорданова.

„ С БЛС би трябвало да обсъдим какви ще са глобите за лекарите, които показват и попълнят здравна документи с погрешно наличие, написват диагнози или дават подправени диагнози”.

В Министерство на здравеопазването нямаме проверяващи функционалности в тази връзка, сподели Светлана Йорданова.

Тя напомни, че това е било едно от наложителните условия, които през последните 10 години е трябвало да бъдат изменени:

„ Лекарите, които са закотвени с трудови контракти единствено в телковите сформира, които познават своите пациенти и заявителите, които имат потребност от държавна поддръжка, стават извънредно уязвими и податливи на всевъзможен тип влияние. За обществено значимите болести, онкологичните, сърдечно-съдовите, болести от захарен диабет, процентите, които са извънредно доста повишени, ще подсигуряват даже след петата година при онкологичните болести, обезпечен правопораждащ %. Това е нещо революционно, което ние до момента не сме го ползвали в нашата система.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР