Нова намеса на гражданите в парк Елин Пелин“ отново преобразява

...
Нова намеса на гражданите в парк Елин Пелин“ отново преобразява
Коментари Харесай

Под грижите на граждани, квартален парк във Варна постепенно разцъфва

Нова интервенция на жителите в парк „ Елин Пелин “ още веднъж преобразява мястото в приятна зона за отдих. Местни поданици благодарение на гражданска организация поддържат пространството, обновяват пейки и уреди и непрекъснато усъвършенстват средата в парка. Плановете им са дълготрайни и целят паркът да се трансформира в квартален оазис.

В събота, 08 октомври 2022 год., локални поданици на квартал „ Христо Ботев “ във Варна благодарение на доброволци от съдружие „ “ за следващ път почистиха кварталния парк „ Елин Пелин “ и обновиха средата с 10 дизайнерски табели. Целта на табелите е да се ангажират посетителите в парка да изхвърлят отпадъците си в кошчето, да почистват след домашните си любимци, както и да внимават къде изхвърлят фасовете си.

Това е към този момент трета самодейност през тази година на локалните хора и варненското съдружие. Те са обединени от концепцията последователно да трансформират както образа на парка, по този начин и културата на неговото прилагане и поддържане от страна на локалната общественост. В края на май месец екипът на „ Пауър Джъмп “ проведоха спортна събота в парка, като включиха доста деца и младежи в занимателни игри и надпревари, стимулиращи физическата интензивност, които по едно и също време с това ангажираха участниците да почистят пространството към себе си. Това откриващо събитие сподели на локалните, че паркът може да е чудесна среда за занимания и здравословен метод на живот, стига да се положат малко старания за пресъздаване и поддържане на средата.

Само два месеца по-късно – в края на юли 2022, след серия от общностни срещи, екипът на организацията-активист с над 50 представители на локалната общественост проведоха огромно почистване и облагородяване на парка, в това число възобновяване на остарели пейки с нови дъски, пребоядисване на уреди и унищожаване на микро-сметища. Поставянето на табелите и следващото разчистване на парка през миналата събота са още една стъпка към поддържане и възобновяване на средата, от една страна, и подаване на явен сигнал към ползвателите на парка, от друга, че се търси нов модел на прилагане на тази обща територия.

В края на октомври следва най-сериозната интервенция, планувана за 2022 година – инсталирането на уреди за махленски фитнес за младежите и детско оборудване за баланс и придвижване в жанр „ Горски ъгъл “ за най-малките гости. Надеждата на всички дейни жители, обединени от идеята за видоизменение на парк „ Елин Пелин “ е, че посредством тези серии от стъпки и разнообразни подходи, които би трябвало да продължат регулярно и в бъдеще, ще съумеят последователно да подобрят средата в парка, който е с голям капацитет. Същевременно те се надяват да повлияят върху културата на прилагане на общите квартални пространства посредством непрекъснато ангажиране на локалните и осъществяване на техните хрумвания и схващане за смяна на средата.

Всичко това се случва като пилотна активност по интернационалния проект  “ – Placemaking for Active Recreation Toolkit ” (Инструментариум за пресъздаване тук-там за деен отдих), финансиран по стратегия Еразъм+ Спорт. Проектът изследва и събира положителни практики за привличане и ангажиране на жителите в пресъздаване на обществени пространства с минимални средства, тъй че по-лесно да подтикват физическата интензивност и здравословен метод на живот в града. Ръководен от пловдивското съдружие „ “, планът се осъществя с партньорски организации от Дания, Холандия, Испания, Малта и Румъния, като пилотни действия се осъществят в последните три страни и България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР