Нова мярка срещу контрабандата на цигари у нас. От днес

...
Нова мярка срещу контрабандата на цигари у нас. От днес
Коментари Харесай

Специален баркод ще отчита продажбата на легални цигари

Нова мярка против контрабандата на цигари у нас. От през днешния ден всички производители стартират да слагат специфичен баркод на кутиите, който ще се регистрира при всяка продажба. Изискването е на Европейски Съюз. Според настоящите данни сега противозаконните цигари на пазара са 4.4%.


Новата система ще разреши да бъде разпознат произходът на всяка кутия цигари, която се намира на пазара в Европейския съюз.

Чрез читател митничарите ще могат да схванат кой е производителят на тютюневите произведения, датата на произвеждане и пазара, за който цигарите са предопределени, както и тяхното придвижване. Баркодът ще се слага, както на самостоятелните опаковки на цигарите, по този начин и на стековете и по-големите пакети.

Печатницата на Българската национална банка е определена за издател на баркодове или по този начин наречените идентификатори. Идентификаторите са нужни както на производителите на цигари, по този начин и на дистрибуторите и търговците. Тяхната регистрация става посредством електронен автограф, когато обаче става въпрос за дребен обект, изключително в провинцията, е позволено регистрацията пред Българска народна банка да бъде осъществена от упълномощено лице.

Проследяването на кутиите ще става с маркиране при излизането им от завода, както и след всяко прекачване, до момента в който стигнат до дистрибуторите на дребно.

Надзорът на целия развой се реализира от Агенция " Митници ". Поставянето на баркод, както и машините за сканиране са за сметка на производителите на тютюневи произведения. Те имат една година, с цел да изчистят от пазара всички кутии без баркод.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР