Нова мутация на коронавируса е засечена за първи път в

...
Коментари Харесай

Вече има "български" вариант на коронавируса - по-заразен и по-устойчив на ваксини

Нова разновидност на ковид е засечена за първи път в България, стана ясно от Става дума за английски вид на вируса, който е добил разновидност в така наречен спайк протеин (шипа), която е присъща за бразилския вид. Тя е открита при разчитане на генома на вируса, изолиран от тежко болен от коронавирус българин, който в следствие е умрял - става дума за възрастен човек над 80 г от София. Подобен вид до момента не е засичан в други страни, макар че към момента не е ясно дали е импортиран у нас извън или вирусът е мутирал в хода на тежката болест на пациента, който не е пътувал и не е имал контакт с пътували в чужбина, удостовери за " Капитал " шефът на НЦЗПЗ проф. Тодор Кантарджиев.

Новината е притеснителна, тъй като по думите на проф. Кантарджиев мутантът е по-заразен, какъвто е и самият английски вид, който към този момент е напълно преобладаващ в България, а също така - сходно на бразилския вид, имунизациите и естествения имунитет може и да не са толкоз ефикасни по отношение на него. Тестовете върху бразилския вид, правено до момента в действителност демонстрират по-ниска успеваемост на множеството ваксини за симптоматично протичане на болестта против него, само че въпреки всичко те защищават в доста висока степен от тежко и смъртносно протичане на заболяването и при него.

Появата на разновидности на вируса по света в последните месеци зачестява, а България надалеч не е неуязвима за тях - както за привнясянето им, по този начин и за " развъждането им " на фона на меките ограничения против епидемията, относително демократичния режим на влизане в страната в последната година и ниското равнище на имунизации.
Какво се знае за разновидността
" При проучвания на SARS-CoV-2, посредством целогеномно секвениране от ново потомство на клинични проби взети от разнообразни елементи на страната, за първи път в България бе открита разновидност от изключително значение K417T, която участва в английски вирусен вид B.1.1.7 (VOC 202012/01) ", гласи известието на НЦЗПЗ.

Тази разновидност е е типична за бразилския вирусен вид P1 прочут още като B.1.1.28.1 или 20J/501Y.V3, както и Variant of Concern 202101/02 (VOC-202101/02).

Клиничната проба е от мъж във възрастовата група 80-90 години от София. Първият му положителен тест е от края на април. Той е прокиснал в болница с тежко протичане на болестта и нужда от дихателна реанимация и интензивно лекуване. В последна сметка е умрял. Не се показва дали мъжът е бил имунизиран.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР