Нова мода, която рискува да се превърне в играчка-плачка.Такава е

...
Нова мода, която рискува да се превърне в играчка-плачка.Такава е
Коментари Харесай

Играчка-плачка: В Русе няма местна наредба за употребата на електрически тротинетки

Нова мода, която рискува да се трансформира в играчка-плачка.

Такава е обстановката с електрическите тротинетки, написа Те са еко и са избавление от тапите. Любимо транспортно средство на младежите, а и освен. Проблемът е, че се карат лудо и рисково. Някои от разпоредбите за тяхната приложимост са противоречиви, а контролът куца. Въпросът е дали би трябвало да се случи тежък случай, с цел да се вземат ограничения.

Оказа се, че в доста градове като Пловдив и Русе, където тротинетките всеобщо се употребяват, няма локална разпоредба и явен правилник за тяхната приложимост.

Общински съветници желаят регистрация и механически прегледи

Електрическите тротинетки следва наложително да се записват и един път годишно да минават на механически обзор, сходно на останалите транспортни средства. За това упорства общинският консултант от „ Съюз за Пловдив” Владимир Темелков. Заедно с сътрудниците от групата и специалисти той приготвя предложение за допълнение на общинската Наредба №2 за организацията и сигурността на придвижването, защото в нея няма клаузи за скутери.

Междувременно законодателите също се напрегнаха да контролират новите ековозила. В средата на 2020 година бяха направени промени и в Закона за придвижване по пътищата, с които се регламентират разпоредбите за придвижване на електрическите тротинетки и колела, сегуей и сходните возила. Те влязоха в действие на 7 юли 2020 година, откакто бяха обнародвани в Държавен вестник. Според въведените правила минималната възраст за прилагане на е-тротинетка е 14 години, при изискване, че се кара единствено по велосипедните алеи.

Децата на 16 и повече години могат да я ръководят по велосипедната инфраструктура, също по пътища и улици, на които оптимално позволената скорост е до 50 km/h. Всички до 18 година би трябвало да носят и каска. Забранено е модерните возила да развиват скорост, по-висока от 25 km/h, да се возят по двама, да навлизат по площите, предопределени единствено за пешеходци. Санкциите за неспазване на разпоредбите са сред 10 и 50 лева - според от тежестта на нарушаването.

Тротинетката е рискова за пешеходците, защото мъчно могат да я чуят.

Шефът на Оперативна програма "Общинска защита " в Пловдив Димитър Палашев уточни, че санкцията за летящите с висока скорост тротинетки е 30 лева, а в случай че велосипедист гази през тревните площи - 50 лева Наложените наказания обаче не са доста.

"През последните месеци не е имало. Аз съм инструктирал чиновниците по този начин - глобяват тези, които най-нагло не се подчиняват. Има такива, които в действителност не са видели знака за възбрана, и като му се каже, схваща от дума. Но подобен, който се пробва избяга, подминава и изобщо не му дреме, съм споделил да му се сформира акт. Трябва да се съблюдават разпоредбите, само че и би трябвало и да се насърчават тези, избрали екологичен метод на напредване ", сподели още Палашев.

Той се надява локална общинска разпоредба да регламентира строги правила за каращите тротинетки.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР