Нова методология за определянето на обезщетенията при катастрофи представи Асоциацията

...
Нова методология за определянето на обезщетенията при катастрофи представи Асоциацията
Коментари Харесай

Не по-малки обезщетения, а предвидимост целяла новата методика

Нова методология за определянето на компенсациите при произшествия показа Асоциацията на българските застрахователи.

" Целта на методиката е не да прави сензитивно понижение на компенсациите, а да направи тези вреди изчислими и предвидими, което е значимо предвид на публичния интерес. В последна сметка това, което застрахователите заплащат като обезщетение по " Гражданска отговорност ", директно се отразява на цената й. " Това съобщи по тематиката ръководителят на Асоциацията Константин Велев пред bTV.

От своя страна Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия се съгласи, че препоръчаният документ е изчерпателен, само че предлаганите като числа равнища били по-ниски от настоящата правосъдна процедура.
 Новият модел за компенсации няма да усили автомобилните застраховки
Новият модел за компенсации няма да усили автомобилните застраховки

АБЗ, Гаранционният фонд и консултантите от " Ейч Ел Би България " показаха плана за методика

Припомняме, новата методика планува при случай с лека контузия на възрастен мъж да се изплащат не 2000, а 5000 лв.. При гибел на мъж с трима наследници - брачна половинка и две деца, и годишен приход от 24 000 лв., компенсацията обаче понижава до малко над 323 000.

Тодоров уточни, че сега правосъдната процедура за смъртен случай планува обезщетение сред 120 000 и 150 000 лв. на правоприемник. По новите правила обаче цифрите стартират от 60 000 лв..

Велев изясни, че това е когато се съпоставя компенсацията за неимуществените вреди. По негови думи при неимуществените вреди таблицата не зависи от прихода, до момента в който при имуществените е допустимо разграничаване.
 Застрахователите желаят ясна методика за пресмятане на компенсациите
Застрахователите желаят ясна методика за пресмятане на компенсациите

Ако не се създадат законови промени, " Гражданската отговорност " скача до 1000 лева

Той уточни, че междинното обезщетение за неимуществени вреди сега е над 95 000 лв..

Тодоров обаче се притеснява, че к райната сума за по-бедните наследници ще е по-малка, а тези с по-високи приходи ще получават и по-високи компенсации. Той посочи, че съгласно европейска инструкция има равнища от 1 и 5 милиона евро при гибел при злополука. Тодоров бе безапелационен, че не може да има вътрешен нормативен акт, който да лимитира тези равнища. Според него е допустимо единствено да се постави долна граница, от която те да порастват.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР