Нова мегаагенция ще обедини Националната агенция по приходите и Агенция

...
Нова мегаагенция ще обедини Националната агенция по приходите и Агенция
Коментари Харесай

Идеята за нова мегаагенция: Предстои сериозна оптимизация в митниците

Нова мегаагенция ще сплоти Националната организация по приходите и Агенция " Митници ". Това заяви финансовият министър Асен Василев. По думите му, новото ведомство по-лесно и дейно ще събира доходи. Днес беше освободен и изпълнителният шеф на Агенция " Митници " Павел Тонев, който става консултант по сливането на финансовия министър. Поста началник на митниците ще заеме досегашната му заместничка Петя Банкова. Идеята за сливане на двете ведомства не е нова, съгласно някогашния финансов министър Симеон Дянков е извънредно време да бъде осъществена и може да се извърши и за шест месеца.

Като извънредно подобаващ миг дефинира финансовия министър Асен Василев актуалната обстановка за обединение на двете организации - Националната организация за приходите и Агенция " Митници ". По думите му, той е удовлетворен от работата на ведомствата и те даже са преизпълнили проекта за събиране на доходи за тази година само че така и така Агенция " Митници " се нуждае от сериозна метаморфоза поради приемането на България в сухопътния Шенген. По думите на Асен Василев, до месец ще бъде подготвен проект за сливането на двете ведомства, самият той не се ангажира с това дали ще бъдат съкращавани чиновници, само че изясни че предстоят съществени трансформации във ведомствата.

Министерството на финансите се възползва от обстановката и не чака сериозна опозиция на концепцията за обединение на двете ведомства.

Асен Василев, министър на финансите: " Така или другояче около сухопътния Шенген ще има много съществени реорганизации вътре в процеса на работа на Агенция " Митници ", къде са ситуирани самите митнически пунктове, митническите чиновници по какъв начин са по границите, както се споделя пристигнало ѝ е времето. "

Василев сподели, че е удовлетворен от работата на данъчните и митниците:

" До момента от началото на годината към 19 февруари сме събрали с 685 млн. лв. повече налози, мита и осигуровки, в сравнение с предходната година за същия интервал. "

Идеята за обединение на двете приходни организации не е нова. До този миг са правени три несполучливи опита. Един от тях е на финансовия министър в кабинета " Борисов 1 " Симеон Дянков:

" Това е добра концепция тъй като и двете организации сега събират главното перо за приходите, което е ДДС-то и постоянно се получават разлики изключително при вносители и експортьори. От тази позиция ще се събират по-добре приходите и другата тематика е, че няколкостотин чиновници на митниците, които са в София основно ще се окажат ненужни, по този начин наречената обща администрация. "

От финансовото министерство тогава са пресметнали, че би трябвало да бъдат освободени над 600 чиновници на митниците при възможното обединение. Именно това е провалило и процеса.

Симеон Дянков: " Време е за такава смяна, само че тя няма да е безболезнена, несъмнено ще има напън от политическите сили да не го вършат това, тъй като тава са доста добре платени работни места и те са съсредоточени на метри от националното заседание, тъй че ще има много лобизъм. "

За възможните съкращения загатна и сегашния финансов министър Асен Василев:

" При оптимизация сигурно по този начин наречените общи звена като счетоводство сигурно ще бъдат усъвършенствани.

Националната организация за приходите събира над 50% от парите в бюджета. Във ведомството работят над 7600 души в централно ръководство и шест териториални дирекции. Агенция " Митници " е основана малко след освобождението. Във ведомството работят над 3300 чиновници в централно ръководство и пет териториални дирекции. След сливането на двете сдружения ще се образува нова мегаагенция с над 11 хиляди души личен състав в случай че няма съкращения.

Любомир Дацов, член на Фискалния съвет: " Ползата би трябвало да е една и тя би трябвало да е по-голяма събираемост на приходите и облекчение на другите режими и понижаване на цената за бизнеса и за жителите. "

Според финансиста обаче концепцията има и съществени дефекти:

" Рисковете са доста огромни, първо това е една доста скъпа промяна, която ще трае най-малко от две до три години. Преструктурирането на службите постоянно води до опасности до некоординираност, до най-малко в първичния интервал до загуба на доходи. "

Преди да се пристъпи към дефинитивно обединение на звената обаче би трябвало да се промени законодателството. Премиерът Николай Денков е известен и поддържа концепцията, концепцията е подкрепена и от водача на ГЕРБ Бойко Борисов.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР