Нова мащабна за историята на страната ни находка откриха пловдивските

...
Нова мащабна за историята на страната ни находка откриха пловдивските
Коментари Харесай

Археолози откриха древен надпис с култ към бог Дионис в Пловдив

Нова огромна за историята на страната ни находка откриха пловдивските археолози, които изследват Епископската базилика на Древен Филипопол. Става въпрос за каменна плоча от 255-а година, с внушителни размери и надпис, обвързван с култа към господ Дионис, съобщи Българска национална телевизия.

Специалистите към този момент са разчели античния надпис. Той е на старогръцки. В него 45 почитатели на господ Дионис благодарят за оцеляването си след готското настъпление през 251 година и съвсем цялостното заличаване на Пловдив. С прослава загатват и военните императори от този интервал - Валериан и Галиен.

Тези хора издигат този монумент като един знак на своята вяра за положително бъдеще и възобновяване, сподели епиграфът Николай Шаранков.

Находката затвърждава тезата на археолозите, че под големия християнски храм е имало езическо светилище.

Храм на императорския фетиш. Текстът гласи, че това е в чест на двамата императори, на Римския сенат, на Филипопол, на националното заседание на Филипопол. Един толкоз значим и забележителен надпис не може да бъде на инцидентно място. Той не е инцидентно попаднал тук, тъй като ние го изчислихме, той е някъде към звук и 400 кг, съобщи археологът Жени Танкова.

Археолозите чакат след реставрацията плочата да бъде експонирана на видно място, защото е от изключителна значимост за предисторията на базиликата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР