Нова мащабна спецоперация на прокуратурата, съвместно с МВР и ДАНС,

...
Нова мащабна спецоперация на прокуратурата, съвместно с МВР и ДАНС,
Коментари Харесай

Готвят арест за собствениците на Монбат, претърсват имоти и офиси на братя Бобокови

Нова огромна спецоперация на прокуратурата, взаимно с Министерство на вътрешните работи и ДАНС, се организира в цялата страна поради нерегламентиран импорт на отпадъци. В Ботевград бе обсаден за обиск дома на зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, в София - Министерство на околната среда и водите, а в Русе и столицата - домовете и офисите на маститите босове братя Атанас и Пламен Бобокови, написа организация ПИК.
В момента проверяващите разпитват двамата милионери поради акцията по незаконен импорт на отпадък. Предстои арест на русенските босове братята Пламен и Атанас Бобокови, настояват от източници в службите
Те са измежду най-богатите българи, като съгласно разнообразни ранглисти на в първата десетка на баровците у нас.
Братята са родени в русенското село Пиргово. Атанас - на 2 ноември 1959 година, а Пламен на 31 октомври 1968 година По това време селото е известно с лозята, винарската си маза и остарелия комунистически жанр Бобокови. Един от него – Ангел, става първи секретар на окръжния комитет на Българска комунистическа партия в Русе. Той не е нито татко, нито чичо на двамата, както се приказва, само че несъмнено им е родственик макар, че братята гледат от ден на ден да се дистанцират от тази кръвна връзка.
Момчетата от дребни се развиват "правилно " за това време. Атанас приключва най-престижното русенско учебно заведение – Английската гимназия, а Пламен – второто по авторитет – Математическата гимназия. После Атанас записва най-престижната по това време компетентност, за която се желае специфична рекомендация от градския комитет на партията – интернационалните стопански връзки, а Пламен – също влиятелното право в Софийския университет.
Демокрацията ги заварва в София – дребният още следва, а огромният работи в дилинг-службата на Българската външнотърговска банка!
Баткото Атанас внезапно взема решение да емигрира в Съединени американски щати. Какво е правил там, не е обществено известно, само че скоро се връща и през 1992 година братята основават първата си компания в родното си село Пиргово – едноличния търговец "Бобоков и синове ". Единият към този момент е на 33 година, а другият – на 24. Дейността на компанията тогава е класифицирана като “облекла и аксесоари – магазини”. Години след старта на бизнеса им те са към този момент в топ 10 на България по благосъстояние.
Обаче те завъртат и търговия с горива. "Беше доста настоящо тогава, тъй като имаше огромни проблеми със снабдяването ", споделя години по-късно по-малкият брат Пламен. Пазарът се нормализирал, облагите им намалели, а в петролната търговия се намесили мутрите и братята, по личните им самопризнания, решили да създават масла.
"Приста ойл " е учредена през ноември 1993 година в русенската рафинерия, която е преработвала добития нефт от находищата край Шабла и Тюленово. Спечелените от петрола пари единствено за една година ще са били доста, тъй като братята си построяват цех и през 1995 година стартират произвеждане на смазочни масла с марката "Приста ".
Четири години по-късно приватизират завода за батерии в Монтана - "Монбат”. С придвижване на годините, братята към този момент имат фабрики в Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Туркменистан, пристанищни терминали в Одеса и Варна, летище край Русе, имат изключителните права да доставят с масла 750 пристанища по света, а също и йеменската войска.
Притежават и сбирка от антики, оценена на 80 млн. евро. Имената им бяха измежду спряганите в Народното събрание като хората, поради които бе гласуван новият закон за културното завещание, узаконяващ частните сбирки. Покойният Стефан Данаилов, като министър на културата, им позволява и да създадат първия частен музей в родината.
Бобокови, както съвсем всички предприемачи на прехода, в действителност са измежду получилите от алените куфарчета с пари за началото на бизнеса си и по тази причина е било странното престояване на Атанас в Съединени американски щати, а след това и бързото струпване на капитали, разкриват осведомени още преди години.
Братята са и серийни донори - строят черкви и манастири из цялата страна. С техни пари е построен и християнският център за подкрепяне на бедните в кърджалийския манастир “Успение Богородично”, поради което фамозният отец Боян Саръев сподели, че ще целува ръцете им цялостен живот.
През годините те са и спортни спонсори - преди години устояха финансови русенския футболен клуб „ Дунав “, само че след почитателите ги изпонаплюха и те се отхвърлиха. След това започнаха да спонсорират с по 1 млн. евро годишно "Приста Ойл Рали Тийм ". Покрай състезателя Борис Борисов обаче имената им бяха забъркани с това на Христофорос Аманатидис-Таки.
През май 2009 година при специфична акция на баретите в хотел "Кемпински " бяха задържани няколко от хората на Златко Баретата, а също и рали водачът Борис Борисов. Тогава ченгета споделиха, че той е прочут като Боби Белята и е дясната ръка на Таки.
"Боби Белята легализира приходите си от незаконни действия, като се базира на рекламните контракти, които има с „ Приста ойл ", твърдяха проверяващите. Така и не стана известно какво е правил Боби Белята с хората на Златко Баретата. Мълвата гласеше, че са обсъждали обстановка в наркопазара след ареста на Златомир Иванов и изгубването на Таки.
През 2008 година ченгета им иззеха сбирка от 400 старинни монети и антична каляска. Тогава към момента го нямаше законът за частните сбирки и те не бяха легални. Като член на тайфа за противозаконни археологически разкопки бе задържан и археологът Димитър Драганов, който се грижи за антиките им и взе участие във фондацията “Братя Бобокови”. Бизнесмените твърдяха, че имат постоянни документи за експонатите си.
Имената на братята изплуват още един път по отношение на престъпна преживелица. След покушението против Манол Велев през 2007 година излиза наяве, че те вземат участие дружно с него в ръководството на Сдружение "ТК ВВВ-ПРО ТЕНИС " - организация с нестопанска цел.
Бобокови си падат по рискови прекарвания. И двамата са ловци. Пламен - на редки животни, а Атанас на красиви мацки. Малкият брат обикаля света в търсене на шампионски ловни титли. В сбирката му са едни от най-скъпоценните титли в целия свят.
Малкият е образцов брачен партньор - твърди, че обожава брачната половинка си Христина и трите си деца. Такъв е бил и огромният до 2000 година, когато в един ресторант среща Ива Титова. Атанас тогава е на 41 година, топчест и с мустаци. Явно рецесията на междинната възраст и златотърсачката-красавица крепко са го цапнали по главата, тъй като той зарязва брачната половинка и щерка си, бръсне мустаците, отслабва и се хвърля в обятията на Ива. Явно, с цел да потвърди какъв брой е млад, се втурва и в рисковите спортове – скача с бънджи, лети с парапланер, пързаля се със сноуборд, с цел да е до обичаната. Ива става “Мис България 2003” и всички приказват, че той й е купил купата.
Миската Ива в действителност разделя двамата братя. Заради нея Атанас се мести в София. Започва да строи къща в Драгалевци. Татко й хък почтително надзирава градежа. През 2005 година Атанас зарязва хубавицата и се връща в Русе.
В редките си изявленията в пресата братята, като навити пружини повтарят едно и също по два мотива. И на двамата девизът е “Колкото повече, толкоз повече” и, че не ставали за щатски предприемачи, които работят от зори до мрак, тъй като обичали да си поспиват, похапват и попийват.
По русенска линия е обществено известно, че Бобокови са доста близки с вицепремиера Красимир Каракачанов, под чиято шапка като водач на Вътрешна македонска революционна организация е и екоминистерството.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР