Нова лекарствена регулация, която влиза в сила от 1 април,

...
Нова лекарствена регулация, която влиза в сила от 1 април,
Коментари Харесай

Нова наредба може да забави одобряването на нови лекарства

Нова лекарствена регулация, която влиза в действие от 1 април, ще забави още повече достъпа на българските пациенти до нови медикаменти. За това предизвести изпълнителният шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители Деян Денев на семинара „ Лекарствата на бъдещето – научни открития, които ще трансформират света “. Става дума за промени в наредбата за цените на медикаментите.

 © БГНЕС
България е измежду най-бавните страни в Европа по включване на новаторски медикаменти за реимбурсиране и съгласно досегашната нормативна уредба.

С последните промени в нея тя става още по-ограничителна и се чака срокът да се удължи приблизително от към 550 дни на 700-800 дни.

За да кандидатства нов медикамент, компанията производител би трябвало да показа позитивна оценка на здравни технологии от най-малко една страна сред страните Швеция, Англия, Франция и Германия.

Ново условие е лекарството да се заплаща от най-големия обществен здравноосигурителен фонд в 5 от 17 европейски страни. Условието до момента беше възнаграждение с обществени средства в 5 от 27 страни.

„ Това значи, че в случай че медикаментът се заплаща от профилиран фонд в някои от тези страни, това няма да важи у нас “, изясни Денев.

Друго ново изискване е Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули да е одобрил новото лекарство до 30 септември всяка година. Лекарствата отвън този период остават за идната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР