Нова конституция на Куба ще официализира наличието на частна собственост

...
Нова конституция на Куба ще официализира наличието на частна собственост
Коментари Харесай

Новата конституция на Куба може да легализира еднополовите бракове, комунизмът вече не е цел

Нова конституция на Куба ще официализира съществуването на частна благосъстоятелност в страната, както и ще замести построяването на комунизъм с създаване на социализъм като цел на еднопартийния режим. Това разкриват хора от висшия управнически ешелон на карибския остров пред Ройтерс. Подробности от редактора Константин Мравов: 
Промените в главния закон ще обусловят промените, подхванати от новия президен Мигел Диас-Канел, който размени на поста Раул Кастро по-рано тази година. Действащата кубинска конституция е призната през 1976. 
В черновата на измененията се планува президентът към този момент да не оглавява министерския съвет и държавния съвет, като основава поста министър-председател. Ще бъде въведено и условието встъпващият в служба президент да е на по-малко от 60 години и мандатите му да са лимитирани. 
Новата конституция ще откри по-ясно статута на множеството дребни бизнеси в страната, като признае частната благосъстоятелност. Пред Ройтерс ръководителят на кубинския парламент Естебан Лазо съобщи, че премахването на концепцията за създаване на комунистическо общество, за сметка на създаване на социализъм, рефлектира върху смяната във времената след краха на Съветския съюз, само че не значи отмятане от концепциите на комунистическата партия. 
В черновата на новата конституция е планувана и формулировка за брака като " съюз сред двама души ", вместо сред мъж и жена, което ще разреши законов брак на еднополови двойки. Предложението за това пристигна от Мариела Кастро - щерка на експрезидента Раул Кастро. Последният и все още остава водач на комунистическата партия, както и началник на комисията, отговаряща за конституционните промени. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР