Нова книга разкрива непознати страници от историята на Чипровци, свързана

...
Нова книга разкрива непознати страници от историята на Чипровци, свързана
Коментари Харесай

Нова книга разкрива непознати страници от историята на Чипровци

Нова книга разкрива непознати страници от историята на Чипровци, обвързвана с въстанието от 1688 година и бягството на стотици българи в Унгария и Румъния. Монографията „ От Кипровец до Винга ” е плод на дългогодишни изследвания на създателя ѝ Александър Ловров. Самият той е потомък на българи от с. Винга, от години работи в сдружението на банатските българи в нашата страна.
Замисълът на създателя е да сътвори „ нещо като библия ” за днешните потомци на банатските българи, като разкрие непознати страници от историята и корена на общността. Книгата се състои от 12 глави, всяка от тях с нови обстоятелства за събитията и хората, живели в Чипровци преди повече от 3 века.
„ Монографията наблюдава пътя на чипровчани след разгрома на въстанието до тяхното определяне в рамките на тогавашната Хабсбургска империя и след това до повторното им връщане в края на 19 век, за което малко хора знаят ”,  сподели доцент Ваня Иванова, шеф на Историческия музей в Монтана.
Лавров показва в детайли емигрирането на въстаналите 1 200 души до Славония и 3 000 души до Влашко. Накрая нашите сънародници се открият в Банат. Навсякъде преселниците постояват католически църкви и учебни заведения.
" Нека си спомним за банатските българи, които са образец за едни будни българи, при които Възраждането е пристигнало доста по-рано ", приканва Ива Крумова от Изпълнителна организация за българите в чужбина.
Книгата е издадена благодарение на Агенцията за българите в чужбина. Част от тиража остава в Историческия музей в Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР