Нова книга разкрива как се манипулират основните човешки емоционални потребностиThe

...
Нова книга разкрива как се манипулират основните човешки емоционални потребностиThe
Коментари Харесай

Мръсните тайни на интернет гигантите

Нова книга разкрива по какъв начин се манипулират главните човешки прочувствени потребности

 The Four: скритата ДНК на “Епъл ”, “Амазон ”, “Фейсбук ” и “Гугъл ”, Скот Галоуей, ИК “Изток-Запад ”, 19 лева The Four: скритата ДНК на “Епъл ”, “Амазон ”, “Фейсбук ” и “Гугъл ”, Скот Галоуей, ИК “Изток-Запад ”, 19 лева
През последните двайсет години четирите софтуерни колоса “Епъл ”, “Амазон ”, “Фейсбук ” и “Гугъл ” са извор на ентусиазъм, другарство, информация и открития. Едновременно с това те имат невиждан достъп до персоналния ни живот, желания, бизнес хрумвания, мемоари. Какви рискове крие това и по какъв начин можем да се защитим?

Няма по-подходящ човек от Скот Галоуей, учител по цифров маркетинг в Нюйоркския университет, който да ви разкрие какво тъкмо се крие зад тези четири мощни корпорации. Как са проникнали толкоз надълбоко в живота ни, че е съвсем невероятно да ги избегнем? Защо фондовият пазар им прости грехове, които биха имали разрушителен резултат върху други компании? Възможно ли е някой да им се опълчи в тяхната конкуренция за най-успешна компания?

В същия провокативен жанр, трансформирал го в един от най-известните бизнес преподаватели в света, Галоуей проучва тактиките на четирите компании, излагайки на показ техните измами.

Показва по какъв начин манипулират главните човешки прочувствени потребности по невъобразим за другите метод. И разкрива по какъв начин можете да приложите техните тактики, с цел да ускорите личния си бизнес или кариера.

Живеем в свят, доминиран от тези четири компании – ето за какво би трябвало да ги познаваме добре, в случай че желаеме да запазим своята независимост, сигурност и еднаквост.

За създателя


 19_1 Скот Галоуей (роден на 3 ноември 1964 г.) е професор по маркетинг в Нюйоркския университет, преподавател, създател и бизнесмен.

През 2012 година е разгласен за един от 50-те най-хубави професори по бизнес в света. Той е измежду “световните водачи на утрешния ден ” на Световния стопански конгрес, който признава 100 души на възраст под 40 години, чиито достижения са имали влияние на международно ниво.

Откъс


Състоянието на нещата


Ето какво е ситуацията на Четворката все още, когато пиша:

“Амазон ”: Пазаруването е занимателно, когато купувате “Порше Панамера Турбо S ” или чифт дантелени обувки на Лубутен. И не е, когато купувате паста за зъби и “екологични ” памперси. Амазон, който е пожеланият уебсайт за онлайн продажби за множеството американци и е на път да стане подобен за целия свят, ни улеснява в досадната нужда да си набираме нещата, нужни за нашето оцеляване. Не ни коства кой знае какво изпитание: никакво ловуване, единствено малко събирачество, с едно-единствено тракване с мишката. Формулата: несравнимо огромни вложения в инфраструктура за крайния клиент, допустима с помощта на ирационалната благотворителност на заемодателите – самостоятелни вложители, заслушани в най-увлекателната, въпреки и елементарна история, разказвана в миналото в бизнеса: “Най-големият магазин на света ”. При това качеството на осъществяване е сравнимо с това на Десанта в Нормандия (без онази част с храбростта и саможертвата за избавяне на света). Резултатът е компания за продажби на дребно, която коства повече от “Уолмарт ”, “Таргет ”, “Мейсис ”, “Кригер ”, “Нордстром ”, “Тифани & Ко ”, “Коуч ”, “Уилямс-Сонома ”, “Теско ”, “Икеа ”, “Карфур ” и “Гап ”, взети дружно.

В момента, когато пиша това, Джеф Безос е третият по благосъстояние човек в света. Скоро ще стане номер едно. Бил Гейтс и Уорън Бъфет работят във значими сфери на бизнеса (софтуер и застраховане), само че нито един от двамата не оглавява компания с 20% годишен растеж, която нападна бизнес браншове за доста милиарди долари, сякаш са замаяна плячка.

“Епъл ”: Логото на “Епъл ”, което украсява най-желаните преносими компютри и мобилни устройства, е международен знак на благосъстояние, начетеност и западни полезности. В основата си “Епъл ” удовлетворяват две инстинктивни потребности: да се почувстваме по-близки до Бог и да бъдем по-привлекателни за противоположния пол. Компанията основава нещо сходно на вяра със лична система от вярвания, паметни предмети, почитатели и месианска фигура. Сред паството? са най-важните хора в света: новаторите като обособена класа. Като реализира една парадоксална цел в бизнеса – артикул с ниска себестойност, който се продава на висока цена, – “Епъл ” се трансформира в най-печелившата компания в историята.Тя е аналогична на автомобилна компания с маржовете на “Ферари ” и размера на произвеждане на “Тойота ”. През четвъртото тримесечие на 2016 година “Епъл ” записва двойно по-големи чисти доходи, в сравнение с “Амазон ” е получила общо от основаването є преди 23 години. Наличните средства на “Епъл ” съвсем се равняват на Брутният вътрешен продукт на Дания.

“Фейсбук ”: По критерии като повсеместност и периодичност на потреблението Facebook е най-големият триумф в историята на човечеството. В света живеят 7,5 милиарда души, от които 1,2 милиарда имат всекидневна връзка с Facebook. Facebook (№1), Facebook Месинджър (№2) и Инстаграм (№8) са най-популярните мобилни приложения в Съединени американски щати. Социалната мрежа и нейните услуги се употребяват от потребителите приблизително по 50 минути на ден. Една от всеки шест минути онлайн е прекарана във Facebook, както и една от всеки пет минути по мобилно устройство.

“Гугъл ”: Google е богът на актуалния човек. Тя е нашият извор на знание – всемогъщ и отдаден в най-интимните ни секрети, подготвен да ни уточни къде се намираме и къде би трябвало да отидем и да отговори на въпросите ни, банални или комплицирани. Нито една институция не се радва на такова доверие и престиж като Google: почти едно от всеки шест запитвания към търсачката не са били дефинирани в никакъв случай преди. Кой равин, свещеник, академик или преподавател се радва на подобен почит, че да му задават толкоз доста въпроси, които не са поставяли на никого по-рано? Кой различен въодушевява хората от всички краища на света да питат толкоз доста за незнайното?

Като филиал на холдинга “Алфабет ”, през 2016 година “Гугъл ” е спечелила 20 милиарда $, нараснала е приходите си с 23% и е понижила цените за рекламодатели с 11% – мощен удар за съперниците. “Гугъл ”, за разлика от множеството артикули, се подмладява с времето и цената й пораства с потреблението й. За нея непрекъснато работи всесилен запас от 2 милиарда души, свързани от своите планове (желанията, които имат) и решения (изборът, който правят) и създаващи едно цяло, което е доста по-голямо от сбора на своите елементи. Данните за навиците на потребителите, които Google извлича от тези 3,5 милиарда запитвания на ден, трансформират този “конник ” в екзекутор на обичайните търговски марки и медии. Вашата нова обичана марка е тази, която Google ви връща в отговор за елементи от секундата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР