Нова карта за градското земеделие подтиква към садене на домати

...
Нова карта за градското земеделие подтиква към садене на домати
Коментари Харесай

Нова карта за градско земеделие подтиква към садене на зеленчуци в градски градинки


Нова карта за градското земеделие подтиква към садене на домати в градски градинки.

Градското земеделие е нещо, което е доста необятно публикувано в огромните европейски и американски градове. Това изясни в изявление за предаването " Хоризонт до обед " Диана Димитрова и от " Горичка ":

" Това е една процедура, в която градските хора, които са доста заети с натоварения си и уплашен живот, в действителност намират леговище от този стрес в дребни имоти, в които те отглеждат зеленчуци за персонално прилагане, вършат го дружно с други хора, тъй че взаимно си оказват помощ, честват празници дружно и изобщо се основава една нова общественост, в която хората вършат нещо потребно, спортуват или вършат някаква физическа интензивност, която е потребна и ги прави по-здрави. Те вършат храна, която употребяват. Целта не е произвеждане на храна за комерсиална цел ".
Всички зеленчуци са подобаващи за развъждане, стига човек да постави нужните старания за развъждането им, означи за " Хоризонт " Любомира Колчева от Фондация " ЕкоОбщност “:
" Това, за което би трябвало да се внимава, е на какъв вид почва може да се попадне при избор на даден терен, а ние към момента сме в развой на търсене на терени и опитваме да намерим места, чиито притежатели биха ги дали за такива цели, само че това, което постоянно срещаме с районни администрации или с хора, които научават за самодейността, е малко в дух " Вие сигурни ли сте, че нещо ще стане и ще може да се яде? “. Ако инцидентно почвата не е подобаваща, има и други разновидности като повдигнати лехи, може да се насипе почва. Отглеждането единствено по себе си не е нищо по-различно от това, което човек прави на село или на друго място ".

Картата сама по себе си съставлява резултат от едно дедуктивно търсене на такива терени, като сме заложили в тясна преписка с жителите критерии, по които да търсим, акцентира ландшафтният проектант Александър Петров:

" Част от критериите са климатични – повърхностни води, друга част от критериите са за трайно прилагане на територията, помрачаване, раздалеченост от масиви, раздалеченост от здания. Всъщност действително на база на тези критерии сме извели пет класа. Изцяло математически е направена картата, т.е. аз не съм ходил на нито един от тези терени на територията на Столична община. Има над 200 000 парцела, което е невероятно и просто сме насочили по тези критерии накъде може да се върви, кое е евентуално допустимо ".

Цялото изявление с Диана Димитрова, Любомира Колчева и проектант Александър Петров можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР