Нова кампания на киберпрестъпници атакува българските онлайн потребители, предупредиха от

...
Нова кампания на киберпрестъпници атакува българските онлайн потребители, предупредиха от
Коментари Харесай

ГДБОП предупреждава за изнудване чрез имейли

Нова акция на киберпрестъпници нападна българските онлайн консуматори, предизвестиха от ГДБОП.

В края на юли в отдел „ Киберпрестъпност ” към дирекцията са регистрирани голям брой сигнали от интернет консуматори за получени имейли с текст на британски език и искане за възнаграждение с виртуална валута биткойн на сума, възлизаща на към 3000 американски $.

В известията са твърди, че компютърът на потребителя е бил злепоставен и в този момент хакерите имат достъп до опозоряващи видео материали, които ще бъдат разпратени до всички негови контакти, в случай че не бъде заплатен откуп.

За „ доказателство ” се употребяват непозволено добити данни за пощенски кутии и пароли, с която консуматори са се записали в „ нелегитими “ уеб сайтове за запознанства, онлайн игри и други.

Експертите поучават потребителите да не отварят съмнителни известия, да не правят заплащания за сходни откупи, да се снабдят с надеждни антивирусни решения, законни операционни системи и стратегии. За всеки киберинцидент да осведомят съответната компания снабдител на IT услуги или способените структури на Министерство на вътрешните работи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР