Нова камера предава директно от дивото гнездото на известната двойка

...
Нова камера предава директно от дивото гнездото на известната двойка
Коментари Харесай

Камера дава поглед на живо към дивия свят на египетските лешояди

Нова камера предава непосредствено от дивото гнездото на известната двойка египетски лешояди от Провадия. Предишната камера, която шест години показваше живота на международно застрашените птици, бе сменена с нова поради механически проблеми.

През март екип на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) се спусна в гнездовата ниша и инсталира новата HD камера, като я замаскира с камъчета от скалите, с цел да не смущава нейните жители. И двете птици се завърнаха сполучливо от местата си за зимуване в Африка при започване на април и сега двойката към този момент мъти. Към края на май всеки може да стане очевидец на излюпването на дребните и на всеотдайната грижа на родителите за тях.



Технологии като камерата, дават скъпа информация за държанието на типа и хранителите му привички, нужна при определянето и използването на подобаващите директни природозащитни ограничения като подхранването и дава повече информация за екологията и биологията на египетския лешояд. Наблюдателите към този момент са станали очевидци на градежа на гнездото, снасянето на яйцата, излюпването на дребните и грижите, които родителите поставят за тях.

Не на последно място, камерата за наблюдаване онлайн свързва хората с тайния живот на птиците, предизвика интерес и съпричастност към международно застрашения тип – един от най-ключовите фактори за неговото запазване.

Специализираната камера за наблюдаване онлайн на диво гнездо на египетски лешояди е единствената в света и може да се следи в YouTube профила на LIFE плана „ Нова вяра за египетския лешояд “, а на уеб страницата www.LifeNeophron.eu има директен ефир на още две камери – от адаптационната волиера за освобождение в дивата природа на египетски лешояди, отгледани на затворено, и от двойката в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, която също сега мъти.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР