Нова Каледония остава френска територия. Това решиха на референдум за

...
Нова Каледония остава френска територия. Това решиха на референдум за
Коментари Харесай

Нова Каледония остава френска, но я чакат още два референдума

Нова Каледония остава френска територия. Това взеха решение на референдум за самоопределяне болшинството поданици на архипелага в южната част на Тихия океан. Макар и с малко над 56% от гласовете концепцията за самостоятелност беше отхвърлена при изборна интензивност над 80%, заяви Българска национална телевизия.

Вот със " за " би лишил Париж от опорен пункт в Индо-Тихоокеанския район, в който Китай уголемява своето наличие, и би уязвил гордостта на една някогашна колониална империя, простирала се от Карибите през Субсахарска Африка до Тихия океан.

" Жителите на Нова Каледония избраха да останат французи. Това е избор на доверие към Френската република, нейното бъдеще и нейните полезности ", сподели президентът на Франция Еманюел Макрон в тирада по френската телевизия, представен от Българска телеграфна агенция.

Референдумът увенчава 30-годишен развой на деколонизация. Той е придружен от спорове сред коренните поданици на Нова Каледония, канаките, които желаят обособяване, и потомците на колониалните заселници.

 Местни поданици какаки развяват своето знаме
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР