Нова интерактивна инсталация ще се издигне на площадката на мавзолея

...
Нова интерактивна инсталация ще се издигне на площадката на мавзолея
Коментари Харесай

Нов символ в София – 13-метрова конструкция за над 81 хил. лв.

Нова интерактивна апаратура ще се издигне на площадката на мавзолея в центъра на София. Изграждането стартира до края на септември. Проектът "Един човек " се финансира с 81 000 лева по стратегия "Навън " на Столичната община. Планирано е монтажната работа да завърши доникъде на октомври.

Конструкцията ще бъде с височина 13 метра и ще прилича фигура на човек. Тя ще е покрита с над 40 LED екрана, които ще излъчват динамично образно наличие, генерирано от особено основан компютърен логаритъм.

Фигурата, която ще насели общественото пространство, не е съответна историческа персона, а общ брой от едно непрекъснато актуализиращо се голям брой от инцидентни минувачи или нарочни гости. Електронното тяло ще съчетава видео лупове от камери за видеонаблюдение, ситуирани към него, генеративни визуализации и текст.

Инсталацията “Един човек” попада в категорията на процес-ориентираното изкуство. Произведението е отделено от тоталния надзор на създателя и съставлява гъвкава конструкция, зависеща от държанието на хората в близост и смяната на околната среда.

„ Съвременните технологии разрешават да се построяват системи с отворен достъп, с по-скоро демократичен, в сравнение с властнически метод на действие. Изграденият на този принцип обект би бил положително отражение на груповия ни облик в сегашния миг “, споделя създателят Венелин Шурéлов.

“Един човек” ще бъде на разположението на града до декември 2021 година Като спомагателна мярка за сигурност зоната, която има 24-часово видеонаблюдение, ще бъде охранявана и от Общинска полиция.

Доц. доктор Венелин Шурéлов е приключил “Сценография” в Националната художествена академия. Той е съосновател и учител в магистърска стратегия "Дигитални изкуства ", съосновател, част от кураторския екип и механически уредник на DA Fest – Международен фестивал за Дигитално изкуство, съосновател на Фондация ДА ЛАБ (2018), Subhuman theatre (2004) и артгрупа Via Pontica (2002). Проектите на Венелин Шурéлов са многообразни и включват рисунка, интерактивна апаратура и пърформанс, цифрови технологии, видео и арттеория. Той има редица сценографски планове, независими и общи изложения, както и участия във фестивали в България, Европа и Съединени американски щати. Награждаван е неведнъж за работата си в региона на театъра и актуалното изкуство. Живее и работи в София.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР