Нова градска гора ще се появи скоро край София –

...
Нова градска гора ще се появи скоро край София –
Коментари Харесай

125 000 дървета ще бъдат засадени в София

Нова градска гора ще се появи скоро край София – за първи път от над 40 години насам. Тя ще се намира в землището на столичния квартал „ Суходол “. Залесяването, през този сезон, ще стартира, тази събота, на 21 октомври и ще продължи в множеството почивни дни до края на ноември.

Новият горски масив ще е с повърхност от над 250 000 квадратни метра. На тази територия ще бъдат засадени 125 000 ароматни дървета – най-много акации и липи. Пълното залесяване ще се извърши в границите на три залесителни сезона, до края на 2018 година

Идеята е на самодейността „ Когато станем 100 000 ще посадим гора “, известна и като Гората.БГ и е подкрепена от Столична община. От самодейността обезпечават дърветата, инструментите, провеждат доброволците, а теренът е възложен от Столична община, с ангажимент земята да се употребява дълготрайно за гора.

Вдъхновяващо е, че дърветата ще се засаждат с доброволци проведени от самодейността, измежду които доста деца и младежи. Всички столичани и посетители на столицата са добре пристигнали да се включат в първото засаждане на градски горски масив от над четиридесет десетилетия насам. Новото насаждение е първата градска гора след основаването на Северен парк и Южен парк през 70-те години на предишния век.

“Предвид огромния брой дървета, които планираме за този сезон, засаждането ще продължи в голям брой събития в почивните дни – до тогава, до момента в който времето е благосклонно към нас и ни разрешава да залесяваме, “ изясни Никола Рахнев, основател на самодейността за залесяване „ Когато станем 100 000 ще посадим гора “, или в резюме Гората.БГ.

В рамките на тази доброволческа самодейност в България, посредством провежданата от тях „ Национална залесителна акция “, са засадени към този момент над 225 000 дръвчета – единствено с доброволчески старания. През пролетта на 2017 година тя притегли стотици столичани за засаждането на над 3 000 дървета в Западен парк, който пострада от незаконна сеч последната зима.

Всички събития са от 10:00 ч., като към този момент са доказани, с упования за хубаво време, датите 21, 22, 28, 29 октомври, а от време на време ще се афишират и идващите. Актуална информация и точната локация в кв. Суходол, както и методите на предвижване до там, вижте във Facebook събитието тук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР