Нова гора ще бъде засадена в района на село Изворище

...
Нова гора ще бъде засадена в района на село Изворище
Коментари Харесай

Доброволци от цялата страна се събират, за да залесят място, изпепелено от пожар

Нова гора ще бъде засадена в региона на село Изворище край Бургас. През месец август 2017 година пожар унищожи над 4000 декара гора , която е създавана в продължение на 40 години . Само за два дни хълмът се е трансформира в голо място, без никаква растителност.
Две екоорганизации " Зелена Странджа " и gorata.bg са решили да се обединят и да трансформират нещата, като провеждат засаждане на нови дръвчета на мястото на оголелия рид.
Actualno.com беседва с ръководителя на " Зелена Странджа " Владимир Димитров за детайлности към акцията: “Тази акция се прави взаимно с gorata.bg. Така тя става национална, ще дойдат хора от цялата страна. Нашите сътрудници от София ще донесат принадлежности и ще се включат, ще оказват помощ. Всички участници са доброволци и това важи за всичките ни акции. Мястото, където гората е изгоряла, към този момент е разчистено от чиновници на Търговско предприятие ”Държавно горско стопанство – Бургас “. Те са залесили няколкостотин декара гора и са подготвили нови терени, където ние ще залесим 5-6 декара “.
Разсадникът на Търговско предприятие ”Държавно горско стопанство - Бургас “ обезпечава фиданките, които доброволците ще засадят, а главният посадъчен материал са жълъди от цер , което е тип дъб. Участниците, които са хора от разнообразни специалности, ще научат от експерти на място по какъв начин да засаждат, с цел да може след време още веднъж да има красива дъбова гора.
Инициативата ще се организира на 7 декември в село Изворище.
Всеки участник в залесяването би трябвало да бъде с подобаващи за работа облекла и обувки, припомнят уредниците. От " Зелена Странджа " афишират, че са подготвени да споделят своя професионален опит, с цел да има повече съхранена природа, зеленина и чист въздух. Те припомнят, че всеки носи отговорност и не би трябвало да не помни разпоредбите при палене на огън в природата, тъй като лишава години да се заличат нанесените вреди.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР