Нова голяма епидемия на смъртоносната болест ебола има в Демократична

...
Нова голяма епидемия на смъртоносната болест ебола има в Демократична
Коментари Харесай

Бум на ебола в Централна Африка, Уганда потвърди за първи три случая

Нова огромна зараза на смъртоносната болест ебола има в Демократична Република Конго, където близо 1400 души са умряли от заболяването от август 2018 година насам, предава Би Би Си. Ръководителят на организацията за медицински проучвания " Wellcome Trust "  Джеръми Фарар разяснява, че взривът е най-лошият от 2013-2016 година и няма признаци той да спре. По думите му гърмежът на ебола в централноафриканската страна е " в действителност заплашителен ". 

Двама души са умряли от ебола и в прилежаща Уганда. Това са първите регистрирани случаи в страната. Пациентите са 5-годишно дете, инфектирано с вируса и неговата 50-годишна баба, оповестиха от здравното министерство на страната. Правителството на Уганда осведоми за най-малко 6 други случая с съмнение за инфектирани с вируса пациенти сега. 

От началото на епидемията в Конго през август предходната година към 70% от инфектираните с ебола са умряли, което е близо 1400 души. Бумът е вторият максимален в историята на заболяването, със забележителен пик на заболелите през последните седмици. 

Световната здравна организация през вчерашния ден съобщи, че основна комисия за изключителни обстановки ще се срещне след удостоверение, че зараза от ебола в Конго се е популяризирала в прилежаща Уганда. Комисията ще заседава в петък, с цел да дефинира дали да разгласи експлоадирането на заболяването за " изключителна за публичното здраве изключителна обстановка от интернационален интерес ", което е голяма смяна в образуване на активността против заболяването.

Комисията за незабавна помощ на СЗО през октомври, и още веднъж през април, отложи оповестяването на епидемията, частично точно заради обстоятелството, че вирусът оставаше съсредоточен единствено в една част на Демократична република Конго.

За да може комисията да призове към незабавни ограничения, тя би трябвало да дефинира, че епидемията " оказва въздействие върху публичното здраве оттатък националната граница на засегнатата страна и може да изисква незабавни интернационалните дейности ", гласят нормите на СЗО.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР